Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több ezren vonultak Kijev utcáira

2007.05.26. 15:55
Viktor Juscsenko elnök és Viktor Janukovics kormányfő péntek éjszakai tárgyalása nem járt sikerrel, a hónapok óta hatalmi harcot vívó két vezető azonban szombaton újra tárgyalóasztalhoz ül. Vitájuk most a fegyveres erők irányításában éleződött ki, miután Juscsenko pénteken átvette a karhatalom irányítását, majd szombaton 2000 belügyes Kijev felé indult. A fővárosiak az utcákon gyülekeznek.

Újabb tárgyalás várható Kijevben a szembenálló felek, Viktor Juscsenko ukrán államfő és Vikor Janukovics miniszterelnök között szombaton, írja a BBC. A két vezető hónapok óta hatalmai harcot folytat egymással, egyelőre nem látszik a kiút a vitából. A szombati tárgyalásnak már délben meg kellett volna kezdődnie, egyelőre néhány órás csúszásról beszélnek.

Csúszik az újabb tárgyalás

Fotó: AFP

Janukovics és Juscsenko péntek éjjel három órán keresztül tárgyaltak, a megbeszélés azonban nem hozott eredményt. Az újabb egyeztetés azután kezdődhet meg, hogy 2000 belügyi katona, akik Juscsenkot tekintik parancsnokuknak, a főváros felé tart. Ukrajnában a belügyi erők létszáma 32 ezer fő, parancsnokukat, Olekszandr Kihtenko tábornokot Juscsenko szövetségesének tekintik.

Juscsenko pénteki rendeletével saját hatáskörbe vonta a belügyi erők irányítását, ugyanakkor az ukrán kormány arra utasította Vaszil Cusko belügyminisztert, hogy ne engedje ki a kezéből a belügyi csapatok irányítását, ő biztosítsa a közrendet Kijevben.

Kihtenko megtagadta, hogy engedelmeskedjen Cusko belügyminiszternek, jelentette be személyesen Cusko. Hangsúlyozta, hogy péntek óta már nem tudja irányítani a belügyi csapatokat. "A belügyi egységek és parancsnokuk saját logikájuk szerint és saját szakállukra cselekszenek, így neki kell felelnie mindazért, ami a belügyi csapatoknál történik" - mondta Cusko.

Kijev felé tartanak?

„Információink szerint 82 járművel 2050 belügyi katona tart Kijev felé” – mondta televíziós sajtótájékoztatóján Mihajlo Kornijenko, a belügyminiszter helyettese. A csapatok élén álló parancsnok Juscsenko hű embere, utasításai ellentétesek a belügyminiszter akaratával, tette hozzá Kornijenko.

Az AFP jelentése szerint a miniszterhelyettes azt is elmondta, hogy „a katonák különböző helyeken megálltak”. A hadsereg egyik szóvivője szerint ugyanakkor a csapatok az elnök utasításának megfelelően továbbra is Kijev felé tartanak, így figyelmen kívül hagyták a kormány, illetve Cusko rendelkezéseit.

Az ukrán fővárosban szombaton már hatalmas dugók alakultak ki, miután a kormányhoz hű rendőrség lezáratta a központba vezető utakat. Belügyi alakulatokat egyelőre nem látni Kijevben. Közben mindkét oldal támogatói elkezdtek kivonulni az utcákra, délutánra több ezer ember gyűlt össze.

A nemzetbiztonságiak szerint Juscsenko a főnök

Ivan Pljuscs, az ukrán nemzetbiztonsági tanács titkára közölte, a belügyi csapatok az államfő parancsára cselekszenek, hogy szavatolják "az állampolgári jogokat és szabadságokat, a társadalom biztonságát és stabilitását". Az elnöki parancs értelmében a belügyi erőknek állami objektumok védelmét kell biztosítaniuk, köztük az alkotmánybíróságot ás az államügyészséget.

Pljuscs óva intette az állami vezetőket, elsősorban a belügyminisztert és a politikai vezetőket attól, hogy akadályozzák az elnök utasításainak végrehajtását. A belügyi csapatok megakadályozását célzó próbálkozásokra "azonos mértékű lesz a válasz, és a bűnösök személyes felelősséget viselnek majd" - mondta a nemzetbiztonsági tanács titkára, aki szerint a belügyi egységek jelenléte nem fogja zavarni Kijev hétköznapi életét.

A leváltott főügyész letartóztatná Kihtenkót

Szvjatoszlav Piszkun, az államfő által pénteken leváltott főügyész - aki addig mindenképpen hivatalban lévőnek tekinti magát, amíg leváltásának híre meg nem jelenik a hivatalos közlönyben - szombaton bejelentette, hogy kész "az erőszakos forgatókönyv megakadályozása érdekében letartóztatni Kihtenkót, a belügyi csapatok parancsnokát".

Kihtenko tábornok szombaton Kijevben újságíróknak nyilatkozva ugyanakkor cáfolta, hogy katonáit felhasználják a belpolitikai válság rendezésére. Szavai szerint a belügyi egységek jogszerűen, az elnöki rendeleteknek megfelelően, a törvények keretein belül cselekszenek, továbbá nincsenek és nem is lesznek tervben erőszakos megoldást szolgáló intézkedések, csakis a közrend védelme a cél.