Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Belpolitikai válság Ukrajnában

2007.05.25. 00:18
Elrendelte a főügyész menesztését csütörtökön Ukrajnában Viktor Juscsenko elnök, mire a belügyminiszter (aki az államfő politikai ellenlábasának, Viktor Janukovics miniszterelnöknek a szövetségese) tucatnyi rendőrt irányított a főügyész hivatalához.

Szvjatoszlav Piszkun főügyész elmozdításának hírére a kormányfő lerövidítette Krím félszigeti útját, és a kormányt sürgős tanácskozásra összehívva visszatért Kijevbe. A főügyészi hivatal Kijev belvárosában álló épületét élő láncként vették körbe a kivezényelt rendőrök, és néhány tucatnyi Janukovics-párti tüntető is megjelent ott. A belügyminisztérium szóvivője csütörtök este azt mondta, a rendőrség Piszkun főügyész kérésére biztosítja az épületet.

Juscsenko elnök rendkívüli ülésre összehívta az ukrajnai fegyveres szervek vezetőit, és azt üzente a rendőrkapitányságoknak, hogy maradjanak ki a válságból. A felek kölcsönösen államcsíny előkészítésével vádolták egymást. A főügyész jelezte, kész eleget tenni a pénteken a hivatalos közlönyben való megjelenéssel hatályba lépő elnöki rendelkezésnek, és távozik hivatalából, de megjegyezte: a parlamentnek jóvá kell hagynia a határozatot. Azt is közölte, hogy a bíróságon meg fogja támadni az elnöki ukázt.

Juscsenko elnök később újságírók előtt kijelentette, a főügyész menesztéséről hozott döntése jogszerű, nincs szükség parlamenti jóváhagyásra. Az államfő szerint törvénytelen állapot, hogy Piszkun főügyészként egy személyben parlamenti képviselő is. (Janukovics pártjának jelöltjeként került be a parlamentbe a tavalyi választásokon.) Vaszil Cusko belügyminiszter ezzel szemben azzal érvelt, hogy Piszkun már írásban előterjesztette a mandátumáról való lemondását, de a parlament még nem vette napirendre ügyét.

Késő esti televíziós beszédében Janukovics kormányfő diktátornak nevezte az elnököt, és fölszólította a hadsereget, hogy tartsa távol magát a belpolitikai válságtól. "A kormány nem fogja engedni, hogy zűrzavar legyen úrrá, vagy hogy polgárháború törjön ki" - szögezte le.