Ábrahám
17 °C
29 °C

Belpolitikai válság Ukrajnában

2007.05.25. 00:18
Elrendelte a főügyész menesztését csütörtökön Ukrajnában Viktor Juscsenko elnök, mire a belügyminiszter (aki az államfő politikai ellenlábasának, Viktor Janukovics miniszterelnöknek a szövetségese) tucatnyi rendőrt irányított a főügyész hivatalához.

Szvjatoszlav Piszkun főügyész elmozdításának hírére a kormányfő lerövidítette Krím félszigeti útját, és a kormányt sürgős tanácskozásra összehívva visszatért Kijevbe. A főügyészi hivatal Kijev belvárosában álló épületét élő láncként vették körbe a kivezényelt rendőrök, és néhány tucatnyi Janukovics-párti tüntető is megjelent ott. A belügyminisztérium szóvivője csütörtök este azt mondta, a rendőrség Piszkun főügyész kérésére biztosítja az épületet.

Juscsenko elnök rendkívüli ülésre összehívta az ukrajnai fegyveres szervek vezetőit, és azt üzente a rendőrkapitányságoknak, hogy maradjanak ki a válságból. A felek kölcsönösen államcsíny előkészítésével vádolták egymást. A főügyész jelezte, kész eleget tenni a pénteken a hivatalos közlönyben való megjelenéssel hatályba lépő elnöki rendelkezésnek, és távozik hivatalából, de megjegyezte: a parlamentnek jóvá kell hagynia a határozatot. Azt is közölte, hogy a bíróságon meg fogja támadni az elnöki ukázt.

Juscsenko elnök később újságírók előtt kijelentette, a főügyész menesztéséről hozott döntése jogszerű, nincs szükség parlamenti jóváhagyásra. Az államfő szerint törvénytelen állapot, hogy Piszkun főügyészként egy személyben parlamenti képviselő is. (Janukovics pártjának jelöltjeként került be a parlamentbe a tavalyi választásokon.) Vaszil Cusko belügyminiszter ezzel szemben azzal érvelt, hogy Piszkun már írásban előterjesztette a mandátumáról való lemondását, de a parlament még nem vette napirendre ügyét.

Késő esti televíziós beszédében Janukovics kormányfő diktátornak nevezte az elnököt, és fölszólította a hadsereget, hogy tartsa távol magát a belpolitikai válságtól. "A kormány nem fogja engedni, hogy zűrzavar legyen úrrá, vagy hogy polgárháború törjön ki" - szögezte le.