Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Juscsenko: Véget ért a politikai válság

2007.05.27. 09:16
Viktor Juscsenko ukrán elnök vasárnap hajnali bejelentése szerint megegyezés született közte és politikai ellenfele, Viktor Janukovics kormányfő között. Az elmúlt napok belvillongásait lezáró kompromisszum alapján szeptember 30-án előrehozott választásokat rendeznek Ukrajnában.

A megállapodást a két fél közösen, közel hétórás tárgyalás után jelentette be. A maratoni megbeszélésen részt vett Alekszander Moroz parlamenti elnök is. "Véget ért a politikai válság Ukrajnában. Kompromisszumos megoldást találtunk" – mondta az elnök újságírók előtt Janukoviccsal az oldalán. A felek megállapodtak abban, hogy nem vonják bele a fegyveres erőket a belpolitikai konfliktusba.

Juscsenko és Janukovics hónapok óta húzódó, a parlament feloszlatásával kezdődött hatalmi harca csütörtökön éleződött ki, amikor Juscsenko kirúgta a legfőbb ügyészt, Szvjatoszlav Piskunt. Erre a belügyminiszter a főügyész irodájának megszállására utasította a rohamrendőrséget. Juscsenko azért rúgta ki a főügyészt, mert az megtagadta a lemondást parlamenti képviselőségéről. Piskun szerinteaz elnök valójában azért mozdította el, mert nem volt hajlandó fellépni három, Janukovics-párti alkotmánybíró ellen.

A főügyész eltávolítása kapcsán összeverekedtek egymással a Juscsenkóhoz hű belügyi erők tagjai és Vaszil Cusko belügyminiszter alá tartozó különleges egységek emberei. Szombaton vidékről Kijevbe irányítottak az elnökhöz hű parancsnokok irányítása alatt álló több ezer ukrán belügyi katonát, de az alakulatok nem érkeztek meg a fővárosba, mert még az oda vezető utakon föltartóztatták őket a kormányfőhöz hű rendőri erők.

A Juscsenko elnök által április elején rendelettel feloszlatott parlament május 29-én és 30-án rendkívüli ülést tart, hogy elfogadja a választások megtartásához szükséges jogszabályokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!