Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ukrajna gyászol

2002.07.29. 14:44
Ukrajnában hétfőn országos gyásznapon emlékeznek meg a Lviv melletti légi bemutatón bekövetkezett repülőgép-szerencsétlenség 83 halálos áldozatáról. Nyolc holttestet még nem sikerült azonosítania a hatóságoknak, a legfrisebb adatok szerint a halottak között 23 gyerek van, többségük 11 év alatti. A légiparádén átéltek miatt egyre többen fordulnak pszichológushoz. A Szu-27-esből sikeresen katapultált két pilóta ellen bűnvádi eljárás indult. Több magas rangú katonát őrizetbe vettek, köztük van a légierő főparancsnoka is.
Ukrajna történetének legvéresebb légi katasztrófája miatt országszerte félárbocra eresztették a zászlókat, gyászszalag leng a lobogókon, és felfüggesztették az összes katonai repülést. Lvivban már harmadik napja gyászlobogók lengenek a házakon. Az intézkedés alól csak a légierő riadókészültségben levő gépei képeznek kivételt.

Virágokkal borították a repülőteret

Mint ismeretes, szombaton, helyi idő szerint 12.45 körül egy Szu-27-es vadászrepülőgép, amelyet tapasztalt pilóták vezettek, a lvivi műrepülő gyakorlat keretében, egy orsó végrehajtása után éles szögben süllyedni kezdett, a közeli fák koronáját, majd a földön álló benzines tartálykocsit és két repülőgépet érintve a földbe csapódott. A repülőgép darabokra hullott, részei 100 méter sugarú körben a nézők tömegébe csapódtak. A repülőbemutatón hozzzávetőleg 10 ezer ember vett részt, a repülőgép zuhanásának körzetében kb. ezer néző tartózkodott.

A szerencsétlenség helyszínén, a Szklinyiv repülőtéren hétfő délelőtt ezernél több ember gyűlt össze, hogy részt vegyen az áldozatoknak szentelt ökumenikus istentiszteleten, illetve a 14. repülős hadtest pilótái által szervezett polgári gyászszertartáson. A gyászolók virágokkal borították a helyet, ahova a Szu-27 típusú vadászgép lezuhant, miután a pilóták elvesztették az ellenőrzést a repülőgép felett. A tragédia a hadtest fennállásának 60. évfordulóján rendezett parádén történt.

Nyolc holttestet még nem azonosítottak

Vladimir Skidcsenko
A törvényszéki orvosszakértők 75 holttestet azonosítottak, 45 áldozatot már hétfon eltemetnek Lvivben. A legfrissebb adatok szerint a halottak között 23 gyerek van, akiknek életkora 11 év alatti. A légi bemutatón 199-en sebesültek meg, 71 embert ápolnak kórházban, közülük 18 állapota válságos - jelentette az ITAR-TASZSZ. Az orvosi segítséget kérők áradata hétfőn sem szűnt meg, a légi bemutató 10 ezres nézőközönségéből mind többen fordulnak szakemberhez az elszenvedett lelki megrázkódtatás miatt. A lvivi polgármesteri hivatal pszichoterapeuták mozgó csoportjainak létrehozásáról rendelkezett.

Bűnvádi eljárás indult a pilóták ellen

A szerencsétlenség okainak kiderítésére alakult kormánybizottság alapvetően két változatot vizsgál: a hadsereg mulasztását és a műszaki hiba lehetőségét. Az ukrán védelmi minisztérium szerint a lezuhant vadászgép mintegy 15 éve volt használatban, ez idő alatt egyetlen alkatrészét sem cserélték ki. A bizottság felhívással fordult a médiához és a civil lakossághoz, hogy a légi bemutatón készített videofelvételek másolatát bocsássák a testület rendelkezésére.

A légi parádén lezuhant és a nézők tömegébe csapódott Szu-27-es vadászgép pilótáinak állapota az orvosok szerint közepesen súlyos; mindketten gerinctörést szenvedtek a katapultáláskor. A pilóták ellen bűnvádi eljárás indult.

Magas rangú katonákat vettek őrizetbe

Viktor Sztrelnyikov
Leonyid Kucsma államfő menesztette a légierő főparancsnokát, Viktor Sztrelnyikov vezérezredest és a hadsereg vezérkari főnökét, Petro Sulijakot. Sztrelnyikovot, valamint Szergej Oniscsenkot, a 14. repülőhadtest volt parancsnokát és helyettesét Tretyakovot, valamint a műrepülő gyakorlatok zónájában intézkedő repülésirányító segítőjét Jacukot az ukrán hatóságok őrizetbe vették.

Sztrelnyikovot és Oniscsenkot "katonai kötelmek hanyag ellátásával" gyanúsítják, "ami súlyos következményekhez, számos ember halálához vezetett". Tretyakovot és Jacukot az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy "megsértették a repülőszerkezetek üzemeltetési szabályait, aminek következtében szerencsétlenség történt". Valamennyi őrizetbe vett személyt az ukrán biztonsági szolgálat lvivi területi csoportfőnökségének fogdájában helyezték el.

Az ukrán védelmi miniszter, Vladimir Skidcsenko a történtek után egy nappal benyújtotta lemondását Leonyid Kucsma elnöknek. Skidcsenko döntését az emberek pusztulása miatt érzett morális felelősséggel magyarázta. Elmondása szerint az bántja, hogy nem tudta béke idején szavatolni a polgári személyek biztonságát és teljes felelősséggel tartozik mindazért, ami a légibemutatón történt. A miniszter lemondását Leonyid Kucsma elnöknek kell elbírálnia, aki egyelőre még nem hozott semmilyen döntést ez ügyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!