Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Timosenko ellenzékbe vonul

2005.09.09. 20:56
Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök szakított az őt menesztő Viktor Juscsenko elnökkel, és a jövőben ellenzékben politizál.

Viktor Juscsenko ukrán elnök környezetét hibáztatta leváltása miatt Julija Timosenko volt miniszterelnök és bejelentette, hogy ellenzékbe vonul.

#alt#
Timosenko magyarázza leváltását az ukrán tévében (Fotó: EPA)

"Nem az elnök, hanem környezete", különösen a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára, Petro Porosenko erőltette leváltását. A nemzetbiztonsági tanácsa "második kormányként" működött, mondta pénteken az ukrán televízióban.

Leszögezte, hogy menesztésével az elnök gyakorlatilag szétrombolta politikai szövetségüket és az ország jövőjét. "Romba döntötte egységünket, a jövőnket, az ország jövőjét" - jelentette ki, hozzátéve, hogy "teljesen illogikusnak" tartja Juscsenko lépését. Timosenko azt mondta, hogy ő tízéves együttműködésre számított az elnökkel.

Az egyenes adásban bejelentette, hogy szakít Juscsenkóval, mostantól "két külön csapathoz" tartoznak és mindkét csapat "a maga útját fogja járni".

Porosenko Juscsenko legfőbb szövetségese volt, az elnök őt tartotta Julija Tyimosenko kormányfő ellensúlyának. Tyimosenko és Juscsenko az elnökválasztásokon még szövetségesek voltak, a hatalomváltás óta azonban többször összekülönböztek.