Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Ukrajna elismerte felelősségét

2001.10.12. 15:29
Ukrajna pénteken gyakorlatilag elismerte, hogy hadserege felelős a szeptember 4-én a Fekete-tengerbe zuhant TU-154-es gép 78 emberéletet követelő tragédiájáért. A szerencsétlenséget minden valószínűség szerint egy eltévedt SZ-200-as ukrán légvédelmi rakéta okozta. Az ukrán fél mindeddig határozottan cáfolta felelősségét.
Jevgenyij Marcsuk, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára elfogadta a katasztrófa okait vizsgáló orosz bizottság előzetes álláspontját, amely szerint a szerencsétlenséget egy SZ-200-as ukrán légvédelmi rakéta okozta, amelyet a Krím-félszigetről, egy hadgyakorlaton lőttek ki. Az említett testületet Marcsuk orosz kollégája, Vlagyimir Rusajlo vezeti, aki pénteken maga is megerősítette a szakemberek következtetését. Beszámolója szerint továbbra is folyik a megtalált roncsok pontosító jellegű vizsgálata.

Az orosz hatóságok merényletre gyanakodtak

Ismeretes, hogy az ukrán fél mindeddig határozottan cáfolta felelősségét. Vlagyimir Tkacsev tábornok, az ukrán légvédelem parancsnoka a legutóbbi időkig kitartott amellett, hogy a manőver során kilőtt 23 rakétából 21 célba ért, egy megsemmisítette önmagát, egy pedig ejtőernyővel ért földet.

Közvetlenül a Tel-Aviv-Novoszibirszk járat tragédiája után az orosz hatóságok terrorcselekményre gyanakodtak és ezzel a gyanúval indítottak vizsgálatot is. Azt ugyanis a katasztrófa szemtanúi, egy közelben elrepülő örmény gép pilótái rögtön közölték, hogy a TU-154-es már a levegőben felrobbant. Az "ukrán verzióról" először nyugati források számoltak be, amelyek szerint amerikai műholdak észlelték a gép felé haladó rakétát. Később ezt megerősítették novoszibirszki és rosztovi orosz lokátorosok is.

Megtalálták az eltévedt rakéta darabjait

Az egyértelmű fordulat akkor következett be, amikor a roncsok környékét kutató egységek SZ-200-as rakétából származó repeszdarabokat találtak. Azóta Oroszországban az illetékesek gyakorlatilag tényként kezelték, hogy a szerencsétlenségről az ukrán hadsereg tehet. Sajtóvélemények szerint azonban Moszkva nem kívánt nyílt konfliktust Kijevvel, ezért hivatalosan nem jelentette be ezt a következtetést, hanem a háttérben folyt Ukrajna "puhítása", hogy maga ismerje el felelősségét.

Emlékezetes, hogy a tragédiában 66 izraeli állampolgárságú - túlnyomórészt az egykori Szovjetunióból kivándorolt - utas és a 12 tagú orosz legénység vesztette életét. Egyelőre csak 13 holttestet sikerült azonosítani, a nagyaerejű robbanás és a tenger heves hullámzása ugyanis gyakorlatilag lehetetlenné tette a holttestek felkutatását.