Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Ukrajna hivatalosan is elismerte az orosz utasszállító lelövését

2001.10.13. 15:14
Hivatalosan is elismerte az ukrán védelmi miniszter és a légvédelem főparancsnoka, hogy egy eltévedt ukrán rakéta okozta a fekete-tengeri légikatasztrófát. Megdöbbenéssel fogadták orosz és izraeli körökben Leonyid Kucsma ukrán elnök kijelentését, miszerint a hatvanhat utas és tizenkét főnyi legénység halálát követelő katasztrófánál "nagyobb tragédiák is történnek".

Egy heti tagadás után Olekszandr Kuzmuk ukrán védelmi miniszter és Volodimir Tkacsov, a légvédelmi erők parancsnoka szombaton elismerte, hogy a krimi légvédelmi gyakorlat során kilőtt ukrán rakéta okozta a Tel Aviv - Novoszibisrzk járat tragédiáját a Fekete-tenger fölött.

Olekszandr Kuzmuk és Volodimir Tkacsov szombati sajtótájékoztatójukon bocsánatot kértek a katasztrófa áldozatainak hozzátartozóitól, az ukrán elnöktől, a kormánytól, a parlamenttől és a néptől az állam tekintélyén esett csorbáért.

A védelmi miniszter lemondott, Kucsma nem fogadta el

A védelmi miniszter a repülőgép lezuhanását követően benyújtotta lemondását, ezt azonban Kucsma elnök, aki az esetről nyilatkozva elmondta "ennél nagyobb katasztrófák is történnek", nem fogadta el.

A Szibéria légitársaság Tel-Aviv-Novoszibirszk járata október 4-én, Szocsitól százkilencven kilométerre csapódott a Fekete-tengerbe fedélzetén hatvanhat utassal - többségükben egykor kivándorolt, hazalátogató izraeli állampolgárral - és tizenkét főnyi orosz legénységgel.

A pilóta és a navigátor azonnal meghalt

Tizenöt méterrel a légi jármű törzse felett volt annak a robbanásnak a középpontja, amelynek következtében október 4-én lezuhant az Izraelből Oroszországba tartó Tu-154-es repülőgép - közölte szombaton Vlagyimir Rusajlo, az orosz nemzetbiztonsági hivatal vezetője. Rusaljo elismerően szólt ukrán kollégáiról, akik - mint mondta - az első perctől aktívan bekapcsolódtak a tragédia okainak a feltárásába.

Rusajlo irányítja a repülőgép katasztrófáját vizsgáló bizottságot, amely mintegy 350 kisebb-nagyobb lyukat talált a jármű törzsén. A testület megállapította, hogy az ukrán légvédelmi rakéta robbanásának a pillanatában azonnal életét vesztette a repülőgép parancsnoka és navigációs tisztje.

Lakóházba is csapódott már rakéta

Ezzel szemben a kijevi védelmi tárca a katasztrófa napjától határozottan tagadta, hogy az ukrán hadseregnek bármi köze lenne a tragédiához. Tavaly egy észak-ukrajnai lőtéren végrehajtott gyakorlat során egy irányt tévesztett, Tocska típusú rakéta a Kijev melletti Brovari egy lakóházára zuhant, négy emberéletet követelve. A védelmi tárca akkor háromnapi tagadás után ismerte csak be, hogy a rakéta okozta a tragédiát.

Szombati sajtótájékoztatójukon a védelmi miniszter és a légvédelem főparancsnoka elismerte, hogy szakértők értékelése és a tények alapján ukrán rakéta okozhatta a katasztrófát. A tragédia ügyében kezdett vizsgálat előzetes megállapítása szerint az utasszállító lezuhanását a lőgyakorlat során bekövetkezett véletlen rakétatalálat váltotta ki, amelyet a légvédelmi rakétarendszer meghibásodása idézhetett elő. - A végleges következtetések a pótlólagos vizsgálatok után vonhatók majd le - tette hozzá Kuzmuk.