Benedek
-4 °C
5 °C

Újabb ukrán netes újságírót találtak halva

2003.12.16. 14:12
Felakasztva találták lakásában az egyik ukrán internetes újság riporterét - jelentette be kedden az elhunyt egyik alkalmazottja. Volodimir Karacsevcev hűtőszekrényének fogantyújára volt felakasztva, a halottkémek megállapították, hogy a halált fulladás okozta.
Volodimir Karacsevcev netes lapja, a Vlasztyi.net a vasárnapi haláleset kapcsán több kételyt megfogalmazott: egyrészt Karacsevcev felesége szerint nem baleset történt, másrészt rejtélyes, hogyan akaszthatta fel magát a hütő fogantyújára egy felnőtt ember. Karacsevcev újságírói munkája mellett vezetője volt egy független sajtószakszervezetnek is.

Ukrajnában nem ritkák az újságírók elleni támadások, nyugati diplomaták pedig többször figyelmeztették a kormányzatot a sajtószabadság szűkös voltára. A függetlenség 1991-es elnyerése óta 18 újságíró halt meg Ukrajnában rendkívül gyanús körülmények között.

A Gongadze-ügy

Leonyid Kucsma ukrán elnök ellen tavaly októberben indított nyomozást Juri Vaszilenko bíró, mert a vád szerint az államfőnek köze volt Georgij Gongadze internetes újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásához. Gongadze haláláig az állami korrupcióval foglalkozó, oknyomozó cikkeket írt, melyekben súlyos kritikákat fogalmazott meg Leonyid Kucsmával kapcsolatban.

Az FBI tavaly februárban hitelesnek találta azokat a felvételeket, amelyek Leonyid Kucsma ukrán elnök bűnösségét bizonyíthatják Goergij Gongadze meggyilkoltatásával kapcsolatban. A felvételeket 2000 őszén egy volt biztonsági tiszt készítette egy, az elnök irodájában elrejtett digitális diktafonnal, s amelynek alapján az ellenzék az internetes újságíró "eltávolításának" megrendelésével, korrupcióval és választási csalással vádolta meg Leonyid Kucsma államfőt.

Georgij Gongadze, az Ukrainszka Pravda című internetes újság szerkesztője 2000. szeptember 16-án este tűnt el, útban kijevi otthona felé. Eltűnése után két hónappal, november 3-án egy Kijev melletti erdőben találták meg savval leöntött, feldarabolt holttestét.