Alaptalanok Janukovics kifogásai

2004.12.30. 12:26
Janukovics szerint szerint mind a 225 ukrajnai választókörzetben történtek olyan szabálytalanságok a vasárnapi elnökválasztáson, amelyek megkérdőjelezik a kihirdetett eredményt. Az ukrán legfelsőbb bíróság nem így látja.
Újabb kettőt elutasított csütörtökön az ukrán legfelsőbb bíróság az elnökválasztáson vesztes jelölt, Viktor Janukovics kormányfő négy panasza közül, amelyekkel meg akarja óvni az elnökválasztás megismételt második fordulójának eredményét. Egyet már az előző napon elvetett a legfelsőbb bírói testület.

A csütörtökön elutasított panaszok egyikét sem vizsgálta érdemben a bíróság, az egyiket alaki hibákra, a másikat pedig a jogvesztő határidő lejártára hivatkozva vetette el.

Janukovics egyik panasza az volt, hogy az ukrán központi választási bizottság nem biztosított egyenlő feltételeket a szavazópolgároknak voksaik leadására. A bíróság elutasító végzése szerint sem a panasz, sem a belőle fakadó követelés megfogalmazása nem eléggé világos ahhoz, hogy érdemben tárgyalni lehetne róla.

Janukovics másik elutasított panasza a választási kampányban történt fejleményekre vonatkozott. Ezeket illetően azonban a bíróság indoklása szerint már lejárt a panaszok benyújtásának határideje, így a panasz jogilag semmisnek tekinthető.

Janukovics állítása szerint mind a 225 ukrajnai választókörzetben történtek olyan szabálytalanságok a vasárnapi elnökválasztáson, amelyek megkérdőjelezik a kihirdetett eredményt, vagyis Viktor Juscsenko ellenzéki vezető győzelmét.  • Tippek
  • Árfolyam