Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Juscsenko átvette a karhatalom irányítását

2007.05.25. 13:56
Miután a rohamrendőrség csütörtökön a belügyminiszter utasítására megszállta a legfőbb ügyész irodáját, Viktor Juscsenko ukrán rendő magához vette a fegyveres testület irányítását. A hadsereget már korábban is ő ellenőrizte. Durvul a hatalmi harc.

Közvetlen irányítása alá vette az ukrán rendőrség negyvenezer fős karhatalmi állományát Viktor Juscsenko, jelentette a BBC. Az ukrán elnök elhúzódó hatalmi vitában van a törvényhozást szorosan ellenőrző Viktor Janukovics kormányfővel, akinek a célja az elnöki hatalom gyengítése.

Juscsenko "a nemzetbiztonsági kockázat megelőzésével" indokolta döntését, azaz gyakorlatilag a kormány fegyveres puccsát igyekszik kivédeni. Az ukrán törvények szerint a hadsereg eddig is az ellenőrzése alá tartozott, így már az ország összes fegyveres erejét az elnök irányítja.

A hónapok óta húzódó, a parlament feloszlatásával kezdődött hatalmi harc legújabb fejezeteként Juscsenko csütörtökön kirúgta a legfőbb ügyészt, mire föl a belügyminiszter a főügyész irodájának megszállására utasította a rohamrendőrséget, írja a BBC.

Juscsenko azért rúgta ki a főügyészt, mert az megtagadta a lemondást parlamenti képviselőségéről. A főügyész, Szvjatoszlav Piskun mondva csináltnak tartja az indoklást, szerinte az elnök azért rúgatta ki, mert nem volt hajlandó fellépni három, Janukovics-párti alkotmánybíró ellen.

Az alkotmánybíróság a parlament feloszlatása után törvénytelennek minősítette Juscsenko döntését. A parlament feloszlatását és az előrehozott választásokat eredendően elutasító Janukovics később mégis belement az idő előtti választásokba, bár ennek időpontját még mindig nem tűzték ki.

Juscsenko azzal vádolja a kormányt, hogy egyesével felvásárolja a parlamenti ellenzéket. Janukovicsék célja az alkotmányozó többség megszerzése. Juscsenko indoklása szerint a parlament így elvesztette legitimitását. Ugyanakkor a válság kirobbantásakor a kutatások szerint Juscsenko szövetségese, Julija Tyimosenko pártja volt a szavazás toronymagas esélyese.