Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Juscsenko menesztette az ukrán kormányt

2005.09.08. 13:25
Egy hét alatt az összes szövetségesét és kormányát is elvesztette Viktor Juscsenko. Az elnök környezetében szinte mindenki lemondott, egyesek azért, mert korrupcióval vádolták őket, mások azért, mert egyesek korruptak voltak. Aki nem mondott le, azt Juscsenko menesztette, majd váratlan döntéssel a vele ellenséges keleti országrészből választott új kormányfőt.

Mensztette kormányát Viktor Juscsenko ukrán elnök, jelentette az AP. Az elnököt hatalomra segítő narancsos forradalomban Juscsenko legfőbb szövetségesének számító Julija Tyimosenko helyére Jurij Jekanurovot nevezte ki. Jekarunov kinevezése mindenképpen meglepetés, mivel a politikus az egyik keleti megye vezetője volt.

A tavalyi választások alatt Ukrajna gyakorlatilag két részre szakadt, a keleti - oroszok lakta - országrész egyöntetűen Viktor Janukovicsot, a távozó Kucsma elnök Putyin támogatását is élvező kijelölt utódját pártolta. Juscsenkót Nyugat-Ukrajna választói juttatták hatalomra.

Juscsenkót a héten több csapás is érte, két fő szövetségese is lemondott a felső vezetésben eluralkodott korrupció miatt. Olekszandr Zicsenko, az elnök kabinetfőnöke szerint még a korruptsága miatt gyűlölt Kucsma idején is kisebb volt a korrupció, mint Juscsenkó környezetében. Petro Porosenko, a Nemzetbiztonsági Tanács elnöke az ellene indított korrupciós vizsgálatok miatt mondott le posztjáról csütörtökön, még a kormány feloszlatása előtt, írja a BBC. Zicsenko lemondásakor néven nevezte Porosenkót, mint az elnöki adminisztráció egyik legkorruptabb tagját.

Porosenko elemzők szerint Juscsenko legfőbb szövetségese volt, az elnök őt tartotta Julija Tyimosenko kormányfő ellensúlyának. Tyimosenko és Juscsenko az elnökválasztásokon még szövetségesek voltak, a hatalomváltás óta azonban többször összekülönböztek.

A Porosenko-Tyimosenko rivalizálás miatt mondott le szintén csütörtökön, még a kormány menesztése előtt az egyik miniszterelnök-helyettes is. Mikolaj Tomenko szerint Ukrajnának gyakorlatilag két kormánya volt, Tyimosenkóé és Porosenkóé, jelentette a Bloomberg.

"Kolégáimból kiveszett a csapatszellem. Szomorúan mondom ezt, mert továbbra is a barátaimnak tartom őket" - jelentette ki Juscsenko a kormány feloszlatását követő sajtótájékoztatóján. Jövőbeni terveiről csak annyit mondott, hogy meg kell akadályozni, hogy a lakosság csalódjon a narancsos forradalom ideáljaiban.

A korrupció gyanúja Juscsenkót, illetve fiát sem kerülte el. Az ukrán sajtó hetekig találgatta, hogy az egyetemista fiúnak miből telik vadonatúj BMW sportkocsira.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft