Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Szétesik az ukrán koalicíó

2008.09.16. 15:02
Az ukrán parlament elnöke kedden bejelentette, hogy az ukrán koalicíónak vége. A válság a korábban egymás szövetségesének számító Viktor Juscsenko és Julia Timosenko között a grúz-orosz konfliktus miatt bontakozott ki. Az országban vita van arról is, kell-e a NATO-tagság.

Az ukrán parlament elnöke kedden azt mondta a képviselőknek, hogy a kormányzó koalíciónak, melyet a 2004-es Narancsos Forradalom kötött össze - vége. Hivatalosan is bejelentette, hogy az ukrán parlament demokratikus erőinek koalíciója felbomlott. Az ukrán parlamentnek most 30 napja van, hogy megpróbáljon egy új kormányzó koalíciót felállítani, ellenkező esetben Juscsenko elnök feloszlathatja a parlamentet.

A legutóbbi krízis középpontjában az állt, hogy vita alakult ki Juscsenko és Timosenko között, a grúz-orosz viszály miatt. A két politikus között a kapcsolat látványosan akkor romlott meg, mikor Juscsenko szövetségesei politikai korrupcióval és árulással vádolták Timosenkót, mivel nem állt Grúzia mellé az oroszokkal való konfliktusban.

Timosenko dühösen tagadta azokat az állításokat, melyek szerint cserbenhagyta saját országát Moszkva miatt, és az ukrán elnök azon vádait is visszautasította, hogy az oroszbarát ellenzéknek dolgozott, és egy Juscsenko elleni puccs terveit akarták kidolgozni.

Juscsenko Mi Ukrajnánk pártja a hónap elején kezdett széthúzni, miután Timosenko hívei kiálltak a Moszkva-barát ellenzéki Régiók Pártja mellett annak érdekében, hogy átengedjenek olyan törvényeket, amelyek Juscsenko szerint saját elnöki jogosítványait korlátozták volna.

Ukrajna NATO-tagságának kérdése, a legtöbbet hangoztatott politikai kérdések egyike, a grúz-orosz viszály óta. A NATO-tagság szükségességét sokan megkérdőjelezik Ukrajnában, ahol egyébként közvéleménymutatások szerint, ország több mint fele ellenzi azt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!