Piroska
-2 °C
5 °C

Gyurcsány Ferenc és Julia Timosenko megbeszélése

2005.03.05. 21:00
Az Európai Unió Ukrajnára vonatkozó akciótervéről, a tiszai árvízveszélyről, illetve a magyar-ukrán gazdasági együttműködési, befektetési lehetőségekről cserélt eszmét szombat este Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a nem hivatalos látogatáson a hét végén Budapesten tartózkodó Julia Timosenko ukrán kormányfővel.
Az Országházban lezajlott megbeszélés utáni sajtótájékoztatójukon Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy gratulált az ukrán miniszterelnöknek az akcióterv aláírásához, amely szavai szerint Ukrajna EU-csatlakozásának előszobája lehet. A kormányfő hangsúlyozta, hogy nem változott Magyarország álláspontja: világos európai perspektívát kell nyújtani Ukrajna számára.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy a megbeszélésen azt is áttekintették, hogy a közeljövőben ukrán szakembereket fognak felkészíteni Magyarországon az EU vonatkozásában. A tiszai árvízveszély kapcsán a kormányfő "a lehető legszorosabb együttműködést" szorgalmazta a magyar és az ukrán árvízvédelmi hatóságok között.

Megfogalmazása szerint az árvíz elkerüléséhez, vagy ahhoz, hogy bekövetkezte esetén a lehető legkisebb kár keletkezzen, szükség van Ukrajna segítségére. Az ukrán nemzeti hajviseletet hordó Julia Timosenko felidézte, hogy a közelmúltbeli ukrajnai elnökválasztás után Kijev deklarálta EU-csatlakozási szándékát.

A miniszterelnök emlékeztetett Gyurcsány Ferenc közelmúltbeli kijevi látogatásán elhangzott kijelentésére, hogy Ukrajna egy biztos szavazatra - Magyarországéra - már számíthat az unióban.

Az ukrán kormányfő úgy értékelte, hogy a kijevi vizit alkalmával megbizonyosodtak arról, hogy Magyarország stabil, megbízható partner. Ezt illusztrálandó megjegyezte, hogy ezt a hét végét Budapesten töltik.

Julia Timosenko értékelése szerint az EU nagyon sok munkát fog jelenteni Kijev számára. A gazdasági lehetőségekről szólva Julia Timosenko kiemelte kőolaj- és földgázvezetékek építését, valamint a nyersanyagok feldolgozását.

Elmondása szerint a közeljövőben találkozik a kijevi magyar nagykövettel és részletesen beszámol neki a magyar fél ukrajnai befektetési lehetőségeiről. Az együttműködés vonatkozásában a kormányfő megemlítette a lakásépítést, valamint az agráriumot is.