Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Ellenzéki győzelem Ukrajnában

2006.03.26. 21:53
Felmérések szerint az ellenzéki Janukovics pártja győzött az Ukrajnában vasárnap megtartott parlamenti választásokon.

Az Összukrajnai Szociológiai Szolgálat exit poll-felmérése szerint a Janukovics vezette ellenzéki tömörülés végzett az első helyen a vasárnap tartott ukrán parlamenti választásokon. A felmérés szerint hét párt jutott be az ukrán parlamentbe. A parlamentbe történő bejutáshoz az egyes pártoknak legalább három százalékos eredményt kellett elérniük.

A szolgálat szerint a Viktor Janukovics vezette ellenzéki Régiók Pártja (PR) szerezte a legtöbb szavazatot, adatai szerint 27,5 százalékkal végzett az első helyen. Második helyre az intézet a Julija Timosenko vezette Julija Timosenko Tömböt (BJuT) tette a voksok 21,6 százalékával. A hivatalban lévő államfőt, Viktor Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk Pártszövetség (NU) a szavazatok 15,6 százalékát szerezte meg a szolgálat felmérése szerint.

Rajtuk kívül a parlamentbe jutott még az Olekszandr Morozov vezette Ukrajnai Szocialista Párt , az Ukrajnai Kommunista Párt, a távolzó parlament elnöke, Volodimir Litvinov vezette Nemzeti Tömörülés és a Natalja Vitrenko radikális szocialista pártvezető irányította Népi Ellenzék Tömörülés.

Viktor Janukovics a szavazás után tartott első sajtóértekezletén elmondta: kész az összes politikai párttal együttműködni, és győzelmükkel új fejezet nyílt az ország történetében. A váratlanul nagy sikert elkönyvelő Julija Timosenko volt kormányfő a választási eredményt értékelve azt hangoztatta, hogy az egy évvel ezelőtti "narancsos forradalom" három liberális pártjának a koalíciója "gyakorlatilag kész". Timosenko egyben közölte: amennyiben visszatérhetne a hatalomba semmisnek nyilvánítaná az idei orosz-ukrán gázár-szerződést.