Gerzson
-3 °C
2 °C

Az Interpol körözte az ukrán ellenzék egyik vezetőjét

2004.12.07. 19:18
Csalás gyanújával adott ki körözést Oroszországban az Interpol Julija Timosenko, az ellnzéki elnökjelölt, Viktor Juscsenko jobbkeze ellen, Ukrajna azonban nem adja ki a politikust. Az orosz igazságszolgáltatás azonban néhány óra után visszavonta a körözést. Az ellenzék és a kormány kedden csak abban tudott megállapodni, hogy a december 5-ei voksolásra újraválasztják a választási bizottságot, ami az ellenzék szerint eltussolta a november 21-ei elnökválasztás második fordulójában történt csalásokat.
Csalás gyanújával nyomozást indított az Interpol az ukrán ellenzék egyik legtekintélyesebb vezetője, Julija Timosenko ügyében, s az orosz igazságszolgáltatás elrendelte őrizetbe vételét is, közölte kedden internetes honlapján a bűnüldözéssel foglalkozó nemzetközi szervezet. Az orosz igazságszolgáltatás azonban néhány óra után visszavonta az elfogatási parancsot, ezt követően a politikusnő kedd estére lekerült a körözési listáról.

Állítólag kenőpénzeket osztogatott

Julija Timosenko az 1990-es években férjével egy energiaimporttal foglalkozó vállalatot irányított, s a szóban forgó vállalat szoros kapcsolatot tartott fenn Oroszországgal.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Timosenko az Egyeült Ukrajnai Energia Rendszer (UESU) vezetőjeként 500 és 5000 dollár között osztogatott kenőpénzeket orosz tisztviselőknek, hogy az orosz védelmi minisztériumnak a gyanú szerint 90 millió dollárral drágábban adhasson el energiát.

Timosenko szerint Kucsma áll az egész mögött

Bár az ukrán igazságszolgáltatás már évek óta eljárást folytat Timosenko ellen, aki 2001-ben hat hetet vizsgálati fogságban töltött, Ukrajna területén nem fogják őrizetbe venni a politikust, jelentette ki az ukrán főügyészség szóvivője, írja a RIA Novosztyi.

A volt miniszterelnök-helyettes asszony azon a véleményen van, hogy a korábbi államhatalom és Leonyid Kucsma távozó elnök áll a hatósági eljárás mögött.

Julija Timosenko Viktor Juscsenko mellett az ukrán ellenzék legismertebb vezetőjének számít. Megfigyelők szerint amennyiben Juscsenko nyerné meg az ukrán elnökválasztás december 26-ra kitűzött második fordulóját, Timosenko a miniszterelnöki poszt legfőbb várományosának számít.

Az ellenzék ragaszkodik a kormány menesztéséhez

Az ellenzék és a kormány keddi hatórás tárgyalásuk után sem volt képes eredményre jutni, írja a BBC.

Leonyid Kucsma ukrán államfővel és külföldi résztvevőkkel, többek közt Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottjával tartott megbeszélésen megegyeztek a felek abban, hogy újraválasztják a Központi Választási Bizottságot, ami az ellenzék szerint eltussolta a november 21-ei elnökválasztás második fordulójában történt csalásokat.

Az ellenzék azonban továbbra is ragaszkodik a kormány leváltásához, amiről a bizalmatlansági indítványt múlt héten elfogadta a parlament. A kormányoldal ugyanakkor ragaszkodik az elnöki hatalom jelentős csökkentéséről szóló alkotmánymódosításhoz.

Az EBESZ sem volt egységes

Az Európai és Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kedden Szófiában értekezett az ukrán legfelsőbb bíróságnak az elnökválasztás eredményeinek megsemmisítéséről.

Az ülésen orosz részről elhangzott, az EBESZ kettős mércével mér, amikor nemzetközi megfigyelőit a volt szovjet térségbe küldi.

Az EBESZ a nézeteltérések miatt nem hozott egységes nyilatkozatot az ukrajnai elnökválasztás második fordulójának megismétléséről.

Amerikai visszautasította Putyin kijelentését

A még hivatalban lévő amerikai külügyminiszter, Colin Powell kedden tagadta, hogy az Egyesült Államok saját befolyási övezetének tekintené Ukrajnát, ahogy azt Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn állította. Powell kijelentette, az ukrán nép tiszta választásokat érdemel, de nem kell kelet és nyugat között választania.

Az EBESZ szófiai ülésén arról is tárgyaltak, eleget tesznek-e Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt kérésének, és megduplázzák-e a legfelsőbb bíróság által december 26-ára kitűzött megismételt második elnökválasztási fordulóra küldendő megfigyelőik számát.