Auguszta
-7 °C
0 °C

Ötpárti lehet az ukrán parlament

2007.10.01. 01:12
Vasárnap este nyilatkozatlicit kezdődött a legtöbb szavazatot szerzett Janukovics és Timosenko közt.

A Viktor Janukovics kormányfő vezette oroszbarát Régiók Pártja (RP) és a "narancsszínű erők" erősebbik pártja, Julija Timosenko tömbje szerezte a legtöbb szavazatot az előrehozott ukrán parlamenti választásokon, az urnák zárása után közvetlenül közétett két exit-poll felmérés szerint.

Mindkét adatsor szerint ismét ötpárti lehet az ukrán parlament, az eddig a koalícióhoz tartozó szocialisták helyett azonban a korábbi házelnök Volodimir Litvin blokkja jutott be az ukrán legfelsőbb tanácsba.

Kormányalakítási licit

Viktor Janukovics ukrán miniszterelnök vasárnap este egyértelműen kijelentette, hogy az általa vezetett Régiók Pártját (PR) tartja az előrehozott választások győztesének, és jogot formál a koalíciós tárgyalások megkezdésére. Nyilatkozata röviddel azután hangzott el, hogy a választásokon tömbjével (BJuT) második helyen végzett Julija Timosenko magabiztosan, mint a kormányfői posztra biztosan esélyes politikus nyilatkozott arról, hogy már hétfőn tárgyalni akar a leendő ukrán kormánykoalícióról Viktor Juscsenko elnökkel.

Még Janukovics sajtótájékozatója előtt a PR frakcióvezetője, Raisza Bogatirjeva azt mondta, minden politikai erőnek, köztük a Viktor Juscsenko vezette Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelemnek (NU-NSZ) is fel fogják ajánlani a koalícióban való részvételt.

Narancs rulez

Exit-poll eredmények szerint 1-7 fős mandátumtöbbségre tehetnek szert a 450 fős ukrán parlamentben a "narancsszínű erők" pártjai, annak ellenére, hogy a legtöbb szavazatot az oroszbarát Régiók Pártja (PR) kapta a vasárnap tartott előrehozott választásokon - jelentette szalagcímben a Korrespondent.ua ukrán internetes honlap.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy további párt vagy pártok támogatását is igénybe venné-e a "narancsszínű" koalíció, azaz Julija Timosenko Tömbje (BJuT) és a Viktor Juscsenko elnök mögött álló Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ).

Az ukrán televíziók arra várnak, hogy a BJuT választási központjában megjelenjen a sajtó előtt a miniszterelnöki posztra esetleg esélyes Julija Timosenko, és reagáljon a fejleményekre.

A vasárnap megtartott előrehozott választások befejeztével, urnazárás után közzétett két exit-poll felmérés egyaránt azt mutatja, hogy a Viktor Janukovics kormányfő vezette PR és a BJuT szerezte a legtöbb szavazatot, s hogy ismét ötpárti lehet az ukrán parlament.

Az eddig a koalícióhoz tartozó szocialisták helyett - akik nem érték el a parlamentbe jutáshoz szükséges négy százalékos küszöböt - a korábbi házelnök Volodimir Litvin blokkja jutott be az ukrán legfelsőbb tanácsba. A három ukrán társadalomkutató intézmény által közzétett, Nemzetinek nevezett exit-poll felmérés adatsora szerint a PR a voksok 35,2 százalékát szerezte meg (2006 márciusában 32,14 százalékot ért el), míg a "narancsszínű erőket" vezető Julija Timosenko tömbje jó hajrával a szavazatok 31,5 százalékát söpörte be (22,29).

13,4 százalékot (13,95) tudhat magáénak a Viktor Juscsenko elnök mögött álló Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ), és 5,1 százalékot (3,66) a jelenlegi koalícióban részt vevő kommunista párt. Az előrejelzéseknek megfelelően átlépte még a parlamentbe jutás küszöbét 3,7 százaléknyi szavazattal (2,44) a volt házelnök Volodimir Litvin blokkja is. A szocialista párt 2,5 százalékot kapott.

A szavazatok fennmaradó hányadát részben kisebb pártok kapták, részben a "mindenki ellen" karikába ikszelve adta le a választók 2,9 százaléka. Az ICTV televízió által szervezett nemzetközi csoport exit-poll felmérésének adatsora szerint Janukovics kormányfő pártja, a PR 34,9 százaléknyi szavazatot kapott, a Timosenko-féle BJuT 32,4 százalékot. A további sorrend: a Juscsenko-féle NU-NSZ - 14 százalék, a kommunisták - 4,5 százalék, Volodimir Litvin blokkja - 3,8 százalék.

A lehetséges kormánykoalícióról azonban ezek az adatok még csak találgatásokra adnak lehetőséget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!