István, Vajk
17 °C
34 °C

A narancs erők győztek Ukrajnában

2007.10.02. 00:17
Nincs esélyük a kormánypártoknak, most már csak az a kérdés, kivel alakít kormányt Timosenko.

Hétfő éjjel végképp szertefoszlott az ukrán kormánypártok esélye, hogy többséghez jussanak a legfelsőbb tanácsban, miután szinte bizonyosan nem jut már be az újonnan megválasztott parlamentbe a szocialista párt, amely tagja volt az eddigi kormánykoalíciónak.

Ugyanakkor egyértelművé vált, hogy a "narancsszínű forradalom" - eddig ellenzéki szerepből politizáló - utódpártjai, azaz Julija Timosenko Tömbje (BJuT) és az elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) tömörülés jelentős törvényhozási többségre tehet szert Volodimir Litvin egykori parlamenti elnök blokkjával (BL) szövetkezve, míg nélküle igen csekély többséggel alakíthatna csak koalíciós kormányt.

Narancs győzelem

Ezzel végképp eldőlni látszik a kérdés, hogy kinek van reális esélye a következő ukrán kormány megalakítására. Bár ukrán politológusok szerint Litvin Blokkját eredetileg a "régiósok" hozták létre a szocialisták szavazóinak részleges "elszívására", ebben a helyzetben már a Viktor Janukovics eddigi kormányfő vezette Régiók Pártja hiába ígérne bármit is Litvin Blokkjának, együtt sem lenne elegendő mandátumuk a törvényhozási többség megszerzéséhez.

Ha viszont az ellenkező oldalhoz, a "narancsszínű forradalom" utódpártjaihoz csatlakozik a volt házelnök blokkja, egyértelmű, akár 52 mandátumos különbség is lehet a két szembenálló tömb törvényhozási ereje között a 450 tagú legfelsőbb tanácsban. Litvinék ellenzékbe vonulásával ez a többség csupán 12 fős lenne a jelen állás szerint - ezt támasztják alá az Ukrainszkaja Pravda internetes hír- és elemző oldal mandátumszámításai

Nem lesz képviselője a kárpátaljai magyaroknak

 Az országos választási bizottságnál éjjel fél 12 után (közép-európai idő szerint fél 11 után) elérhető adatsor szerint a szavazatok 92,87 százalékos összeszámláltsága mellett jelenleg 33,94 százaléka van a PR-nek; 30,98 a BJuT-nak; 14,36 az NU-NSZ-nek; 5,35 a kommunistáknak; 3,98 az BL-nek, s a szocialisták szavazataránya már csak 2,97 százalék, ami nem elegendő a bejutáshoz.

Kiesésükkel biztossá vált, hogy nem lesz képviselője a kárpátaljai magyarságnak az ukrán parlamentben, miután a szocialista párt jelöltlistájának 11. helyén indult a parlamenti mandátumért Tóth Mihály, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnöke.

Már korábban egyértelművé vált, hogy nem kerül be az ukrán legfelsőbb tanácsba Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke sem, aki 99. számú jelöltje volt a Viktor Juscsenko elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) tömörülésnek.