Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A narancs erők győztek Ukrajnában

2007.10.02. 00:17
Nincs esélyük a kormánypártoknak, most már csak az a kérdés, kivel alakít kormányt Timosenko.

Hétfő éjjel végképp szertefoszlott az ukrán kormánypártok esélye, hogy többséghez jussanak a legfelsőbb tanácsban, miután szinte bizonyosan nem jut már be az újonnan megválasztott parlamentbe a szocialista párt, amely tagja volt az eddigi kormánykoalíciónak.

Ugyanakkor egyértelművé vált, hogy a "narancsszínű forradalom" - eddig ellenzéki szerepből politizáló - utódpártjai, azaz Julija Timosenko Tömbje (BJuT) és az elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) tömörülés jelentős törvényhozási többségre tehet szert Volodimir Litvin egykori parlamenti elnök blokkjával (BL) szövetkezve, míg nélküle igen csekély többséggel alakíthatna csak koalíciós kormányt.

Narancs győzelem

Ezzel végképp eldőlni látszik a kérdés, hogy kinek van reális esélye a következő ukrán kormány megalakítására. Bár ukrán politológusok szerint Litvin Blokkját eredetileg a "régiósok" hozták létre a szocialisták szavazóinak részleges "elszívására", ebben a helyzetben már a Viktor Janukovics eddigi kormányfő vezette Régiók Pártja hiába ígérne bármit is Litvin Blokkjának, együtt sem lenne elegendő mandátumuk a törvényhozási többség megszerzéséhez.

Ha viszont az ellenkező oldalhoz, a "narancsszínű forradalom" utódpártjaihoz csatlakozik a volt házelnök blokkja, egyértelmű, akár 52 mandátumos különbség is lehet a két szembenálló tömb törvényhozási ereje között a 450 tagú legfelsőbb tanácsban. Litvinék ellenzékbe vonulásával ez a többség csupán 12 fős lenne a jelen állás szerint - ezt támasztják alá az Ukrainszkaja Pravda internetes hír- és elemző oldal mandátumszámításai

Nem lesz képviselője a kárpátaljai magyaroknak

 Az országos választási bizottságnál éjjel fél 12 után (közép-európai idő szerint fél 11 után) elérhető adatsor szerint a szavazatok 92,87 százalékos összeszámláltsága mellett jelenleg 33,94 százaléka van a PR-nek; 30,98 a BJuT-nak; 14,36 az NU-NSZ-nek; 5,35 a kommunistáknak; 3,98 az BL-nek, s a szocialisták szavazataránya már csak 2,97 százalék, ami nem elegendő a bejutáshoz.

Kiesésükkel biztossá vált, hogy nem lesz képviselője a kárpátaljai magyarságnak az ukrán parlamentben, miután a szocialista párt jelöltlistájának 11. helyén indult a parlamenti mandátumért Tóth Mihály, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) tiszteletbeli elnöke.

Már korábban egyértelművé vált, hogy nem kerül be az ukrán legfelsőbb tanácsba Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke sem, aki 99. számú jelöltje volt a Viktor Juscsenko elnököt támogató Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem (NU-NSZ) tömörülésnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?