Az ukrán kormányfő megfellebbezi az eredményt

2004.12.27. 17:24
Viktor Janukovics megfellebbezte az ukrajnai elnökválasztás megismételt második fordulójának eredményét, ami szerint 99 százalékos feldolgozottság alapján Viktor Juscsenko 9 százalékkal megnyert az oroszbarát kormányfővel szemben. Az ellenzéki jelölt bejelentette győzelmét. Az elnökválasztás első két fordulójához képest nyugodtabban folyt a szavazás, komoly visszaélésekről nem érkezetek jelentések.

A szavazatok 98 százalékának összeszámlálása után Juscsenko (52,3 százalék) 9 százalékkal vezet Viktor Janukovics (43,9) kormányfő előtt az ukrán elnökválasztás megismételt második fordulójában. A részvétel 77,3 százalékos volt, a hivatalos eredményt cask napok napokkal később jelentik be.

Leonyid Kucsma és a keleti területek pártfogoltja, Viktor Janukovics hétfőn délután megfellebbezte az ukrán legfelsőbb bíróságon a forduló eredményeit. Mint Nesztor Sufrics Janukovics-párti központi választási bizottsági képviselő elmondta, a kormányfő be akarja bizonyítani, hogy a választási szabályok rendszeres megsértése miatt nincs lehetőség az enökválasztás eredményeinek hiteles megállapítására. Viktor Janukovics kormányfő, elnökjelölt bejelentette, hogy soha nem ismeri el a választási vereségét, mert megsértették a választók jogait, és emberek haltak meg (nyolcan) a szavazás során.

Galéria
Tekintse meg képeinket!

A nyugatbarát ellenzéki jelölt, Viktor Juscsenko már vasárnap éjfélkor bejelentette győzelmét, amikor a kijevi Függetlenség téren összegyűlt híveihez beszélt: "Győzelmem az ukrán nemzet győzelme. A tizennégy éve független Ukrajna ma szabaddá vált".

A Leonyid Kucsma ukrán államfő utódlásáról döntő ukrán elnökválasztás november 21-én megtartott második fordulóját azért kellett megismételni, mert a Legfelsőbb Bíróság csalás miatt megsemmisítette az eredményt, ami szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatását is élvező Viktor Janukovics jelenlegi miniszterelnök szűk három százalékkal megverte Viktor Juscsenkót.

A választásokat ezúttal több mint kétszer annyi, 12 000 fő külföldi megfigyelő ellenőrizte, akik szeirnt sokkal nyugodtabb volt a légkör, mint egy hónappal ezelőtt. A megfigyelők legnagyobb szervezete, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szövetség (EBESZ) szerint "ez az ilyen rövid idő alatt lebonyolított választás sokban közelített az EBESZ és más nemzetközi szervezetek normáihoz" - áll a szervezet hétfőn koraeste kiadott nyilatkozatában.

Az EBESZ nagykövete külön kitért arra, hogy a Központi Választási Bizottság (CVK) eleget tett kötelezettségeinek.

Az amerikai kongresszus küldöttsége is nagyra értékelte a választás alatt tanúsított, a "demokrácia eszméi iránti elkötelezettséget".

Jim Colby kongresszusi képviselő a hétfői kijevi sajtótájékoztatón megerősítette, hogy a választási kampány alatt az Egyesült Államok egyik jelöltet sem támogatta, csak a választási folyamat nyitottságát és átláthatóságát szorgalmazták.

Viktor Juscsenko, miután bejelentette győzelmét vasárnap éjfélkor arra kérte híveit, akiknek nagy része hónapokon keresztül az utcán tüntetett, hogy addig maradjanak a városközpontba, amíg a választási bizottság ki nem hirdeti hivatalosan is az eredményt.

Igazi ellenzéket ígér Janukovics

Lőtt sebekkel találtak rá a közlekedési miniszterre
Holtan találták Kijev melletti nyaralójában hétfőn Heorhij Kirpa ukrán közlekedési minisztert. A Kanal 5 televízió jelentése szerint a miniszter holttestére lőtt sebekkel találtak rá. A halálhírt a miniszter sajtótitkára is megerősítette. Meg nem erősített hírek szerint Kirpa öngyilkos lett. Heorhij Kirpa 1946-ban született. 2001 augusztusától az ukrán Állami Vasút vezérigazgatója, majd 2002 júliusában kinevezték közlekedési miniszternek. A minisztert Leonyid Kucsma távozó elnök bizalmi embereként tartottak számon.

Janukovics az éjszaka még nem ismerte el vereségét. A miniszterelnök - veresége esetén - "erős ellenzéke" lesz az új hatalomnak, és "értelmetlennek" nevezett bármilyen tárgyalást, egyezkedést Juscsenkóval. Janukovics hangsúlyozta, hogy ellenfelei "meglátják, mi az az ellenzék".

Janukovics kampányfőnöke, Tarasz Csornovil szerint a választási csalások miatt az eredmény hárommillió szavazattal tér el a valóstól. Szerinte 1,5 millióan nem tudtak elmenni szavazni amiatt, hogy az alkotmánybíróság késve - szombaton - hozta meg a rokkantak mozgóurnás szavazásáról szóló határozatát, további másfél millió szavazatot pedig olyan állampolgárok helyett dobtak az urnákba, akik nem tartózkodtak Ukrajnában.

Nem voltak súlyos törvénysértések

A legtöbben a kelet-ukrajnai Luhanszk (62,67 százalék), Donyeck (61,48) megyében és Szevasztopol városban (60,63) járultak az urnákhoz, míg a legalacsonyabb volt a részvétel Kárpátalján (46,53) és a dél-ukrajnai Odessza megyében (45,59). A belügyminisztérium két órával a szavazóhelyiségek bezárásáig a szavazás során nem tapasztalt incidenseket és súlyos törvénysértéseket - közölte a tárca sajtóosztálya.

Az elnökválasztás első fordulójában az állampolgárok 74,92, a második fordulóban 80,85 százaléka adta le szavazatát. Ukrajna 225 választókerületében több mint 33 000 szavazókörében szavazhatnak az állampolgárok. Mintegy 37,6 millióan jogosultak országszerte a szavazásra, aminek tisztaságát 12 ezer külföldi megfigyelő is biztosította.  • Hírek
  • Hírek