Árpád
-2 °C
3 °C

Még nagykoalíció is lehet Ukrajnában

2007.10.08. 21:17
Az ádáz ellenfelek akár meg is egyezhetnek: az ukrán választásokat kis többséggel megnyerő nyugat-barát pártok koalíciós ajánlatot tettek Viktor Janukovicsnak.

Ukrajnában a győztes pártok megkezdték az alkudozást a kormányalakításról. A legtöbb szavazatot ugyan a Viktor Janukovics vezette orosz-barát Régiók Pártja nyerte, de két nyugatosnak számító párt együtt erősebb. Utóbbiak hétfőn koalíciót ajánlottak Janukovicséknak.

A három legnagyobb ukrajnai párt vezetői közül Viktor Janukovics volt, aki ellen kitört 2004-ben az úgynevezett narancsos forradalom. Janukovics akkor elcsalta az elnökválasztást. Sikerült megbuktatni és a hatalmat Viktor Juscsenko és Julija Timosenko pártjai szerezték meg. Juscsenko lett az elnök (most is az) Timosenko pedig a miniszterelnök. Később azonban összevesztek, Timosenkoék kivonultak a kormányból. A parlamenti többséget 2005-ben Janukovicsék szerezték meg és a mostani választásokig ő volt miniszterelnök. Timosenko és Juscsenko megállapodtak, hogy mindenképpen koalícióra lépnek, és közösen ehhez meg is lenne a többségük, de csak minimálisan.

Juscsenko javaslatára a régi nagy ellenfél is ajánlatot kapott most. A narancsosok a miniszterelnök-helyettesi posztot és az összes miniszter-helyettességet, továbbá a legfontosabb bizottsági elnöki székeket ajánlották fel Janukovics pártjának. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy él is a lehetősséggel a Régiók Pártja, mert Janukovics első körben a koalíciót a kormányfői székhez kötötte. Márpedig erre pályázik Timosenko is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?