Tekla
8 °C
20 °C

Még nagykoalíció is lehet Ukrajnában

2007.10.08. 21:17
Az ádáz ellenfelek akár meg is egyezhetnek: az ukrán választásokat kis többséggel megnyerő nyugat-barát pártok koalíciós ajánlatot tettek Viktor Janukovicsnak.

Ukrajnában a győztes pártok megkezdték az alkudozást a kormányalakításról. A legtöbb szavazatot ugyan a Viktor Janukovics vezette orosz-barát Régiók Pártja nyerte, de két nyugatosnak számító párt együtt erősebb. Utóbbiak hétfőn koalíciót ajánlottak Janukovicséknak.

A három legnagyobb ukrajnai párt vezetői közül Viktor Janukovics volt, aki ellen kitört 2004-ben az úgynevezett narancsos forradalom. Janukovics akkor elcsalta az elnökválasztást. Sikerült megbuktatni és a hatalmat Viktor Juscsenko és Julija Timosenko pártjai szerezték meg. Juscsenko lett az elnök (most is az) Timosenko pedig a miniszterelnök. Később azonban összevesztek, Timosenkoék kivonultak a kormányból. A parlamenti többséget 2005-ben Janukovicsék szerezték meg és a mostani választásokig ő volt miniszterelnök. Timosenko és Juscsenko megállapodtak, hogy mindenképpen koalícióra lépnek, és közösen ehhez meg is lenne a többségük, de csak minimálisan.

Juscsenko javaslatára a régi nagy ellenfél is ajánlatot kapott most. A narancsosok a miniszterelnök-helyettesi posztot és az összes miniszter-helyettességet, továbbá a legfontosabb bizottsági elnöki székeket ajánlották fel Janukovics pártjának. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy él is a lehetősséggel a Régiók Pártja, mert Janukovics első körben a koalíciót a kormányfői székhez kötötte. Márpedig erre pályázik Timosenko is.