Ágnes
-1 °C
2 °C

Szoros eredmény az ukrajnai elnökválasztáson

2004.11.01. 11:53
A szavazatok 94,2 százalékának összeszámlálása után a Leonyid Kucsma távozó elnök utódjaként kiszemelt Viktor Janukovics kormányfő, az Ukrajna Régiói párt elnöke a szavazatok 40,1 százalékát kapta, míg a Mi Ukrajnánk jobboldali ellenzéki pártszövetség vezetőjére, Viktor Juscsenkóra a szavazók 38,9 százaléka voksolt.
Szoros végeredmény kezd kirajzolódni az ukrajnai elnökválasztás első fordulójában: a szavazatok 94 százalékénak összeszámlálása után már csak egy százalék a miniszterelnök előnye.

A Központi Választási Bizottság által hétfő délelőtt közzétett újabb részeredmények szerint a szavazatok 94,2 százalékának összeszámlálása után a Leonyid Kucsma távozó elnök utódjaként kiszemelt Viktor Janukovics kormányfő, az Ukrajna Régiói párt elnöke a szavazatok 40,1 százalékát kapta, míg a Mi Ukrajnánk jobboldali ellenzéki pártszövetség vezetőjére, Viktor Juscsenkóra a szavazók 38,9 százaléka voksolt.

Versenyben

A legelső részeredmények még azt mutatták, hogy Janukovics legalább 15 százalékkal vezetett Juscsenko előtt. Később ez a különbség egyre csökkent: a szavazatok közel 92 százalákánál már csak másfél százalék volt a miniszterelnök előnye.

Miután egyikük sem kapott 50 százalékot meghaladó szavazatot, ők ketten kerültek a november 21-re kitűzött második fordulóba.

A harmadik helyen Olekszandr Moroz, az Ukrajnai Szocialista Párt elnöke áll a szavazatok 5,75 százalékéval, őt követi Petro Szimonenko kommunista pártvezető 5,02 százalékkal. A többi húsz jelölt a fennmaradó közel tíz százaléknyi szavazaton osztozott.

A választás rendkívüli nagy érdeklődés mellett zajlott, a 36,7 millió szavazásra jogosult állampolgár 74 százaléka járult az urnákhoz.

Elhamarkodott bejelentés

Viktor Juscsenko, aki hétfőre virradóra a kampányirodája által végzett párhuzamos szavazatszámlálás alapján még saját magát kiáltotta ki győztesnek az első fordulóban, a választási eredmények meghamisításával vádolta meg a hatalmat. A megfigyelők valóban számos szabálytalanságot tapasztaltak a voksolás során.

A Juscsenko kampányirodája által elvégzett párhuzamos szavazatszámlálás adatai szerint a szavazatok 67,12 százalékos feldolgozottsága után Viktor Juscsenko vezetett 45,06 százalékkal, míg Viktor Janukovics szavazatainak aránya 32,9 százalékos.

Az ellenzék tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba arra az esetre, ha a hatalom csalással kívánja biztosítani jelöltjének győzelmét, de a Pora (Itt az idő) diákszervezet által hétfő délelőttre Kijev belvárosába, a Függetlenség terére szervezett nagygyűlésen a szemerkélő novemberi esőben alig háromszázan gyűltek össze, akik között szép számmal voltak újságírók.

Nem demokratikus

A vasárnapi ukrajnai elnökválasztás nem felelt meg az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az Európa Tanács és más európai szervezetek számos választási normájának - állapította meg a nemzetközi megfigyelő küldöttség hétfőn Kijevben.

A küldöttség, amelyben az EBESZ és a NATO parlamenti közgyűlése, az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (EBESZ ODHIR), az Európai Parlament és az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének képviselői vettek részt, előzetes jelentésében megállapította: a választási kampány idején a kormány, a választási és más hatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy biztosítsák a szavazók szabad véleménynyilvánításához és képviselőinek megválasztásához való jogát.