Viola
-5 °C
-2 °C

Megint botrány lehet az ukrán választásokból

2007.10.01. 18:44
Mindkét oldal a saját győzelméről beszél Ukrajnában, egy nappal a választások után. Janukovics miniszterelnök a kormányzás folytatását ígéri, Timosenko heteken belül új kormányt alakítana, Juscsenko pedig csalásoktól tart. Az eredmények késnek.

A vasárnapi ukrán választások szavazatainak még mindig csak 80 százalékát számolták össze. Az orosz-barát, eddig kormányon lévő Viktor Janukovicsot támogató megyékből késnek az eredmények. Janukovics régi ellenfele, Viktor Juscsenko elnök szerint lehet, hogy csalni akarnak a keleti országrészben, ezért sürgősen vizsgálatot indított a késlekedés miatt. Közben a narancsos erők és Janukovics is kormányt alakítana. Timosenko és Janukovics egyaránt megígérte, hogy néhány héten belül megalakítja kormányát. A 2004-es narancsos forradalom főszereplői újra elbeszélnek egymás mellett.

Az eddigi részeredmények szerint a legtöbb szavazatot Janukovics pártja kapta, 32,45 százalékot. A Julija Timosenko vezette párt viszont ettől alig lemaradva 31,75 százalékot. A harmadik helyre az elnök, Juscsenko pártja futott be, a mostani állás szerint 14,84 százalékkal. Timosenko és Juscsenko a választások előtt megállapodtak, hogy ha együtt többséget szereznek, akkor koalícióra lépnek. Matematikailag tehát arra van a legnagyobb esély, hogy a narancsos forradalom két ellenzéki főszereplője átveheti a hatalmat Ukrajnában. A 2004-es forradalom sikere után már kormányoztak együtt, azonban 2005-ben összevesztek és Timosenko lemondott a miniszterelnökségről. A kormányválság után Janukovics pártja nevető harmadikként visszatérhetett a hatalomba. A narancsos forradalom egyébként azért robbant ki, mert Janukovics a szavazatok meghamisításával nem akarta átadni az elnöki hatalmat Juscsenkónak.

A narancsos koalíció feltámadása azért kerülhet veszélybe, mert Janukovics kijelentette, hogy mivel övék a legtöbb szavazat, ezért igényt tart a miniszterelnöki poszt megtartására. A három százalékos küszöb közelébe még három kisebb párt került. Köztük a szocialisták, akiknek listájuk 11. helyén egy magyar jelölt, Tóth Mihály áll. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség tiszteletbeli elnöke az egyetlen magyar politikus, akinek esélye volt a mandátumszerzésre. A szavazatok 91 százalékának összeszámlálása után azonban 2,99 százalékon áll csak a párt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!