Valér
-2 °C
0 °C

Az ukrán elnök nagykoalíciót sürget

2007.10.03. 19:13
Alkossanak nagykoalíciót, és kormányozzanak közösen, erre szólította fel a választások minden győztesét Viktor Juscsenko, ám természetes szövetségese Julia Timosenko visszautasította az ötletet.

"Megbízom a Régiók Pártját, Julija Timosenko Blokkját és a Mi Ukrajnánkat, valamint a választások többi győztesét, hogy kezdjenek puhatolózó tárgyalásokat a parlamenti többség és a kormány megalakításáról" - jelentette be a Nyugat-barátnak tartott Viktor Juscsenko a szavazatok 99,51 százalékának kiértékelése után.

Az ukrán elnök saját bevallása szerint azért próbálja közös akolba terelni a pártokat, mert Ukrajnának egységesen kell kikerülnie a választásokból. Emlékeztetőül: Viktor Janukovics formációja, a Régiók Pártja söpörte be a legtöbb szavazatot, 34,3 százaléknyit. A második legnépszerűbb a narancsos forradalom kulcsfigurája által vezetett Julia Timosenko Blokkja 30,76 százalékkal, a harmadik helyre pedig Juscsenko pártja, a Mi Ukrajnánk futott be 14,19 százalékkal.

Így a két egymásnak feszülő tábor közül a nyugatos Blokk és a Mi Ukrajnánk kerekedhet felül, mert ugyan a Régiók Pártja számolhat a kommunisták 5,38 százalékával, ám többséget nem szerezhet. (Még akkor sem, ha a most a parlamentbe jutott 3,96 százalékos Litvin Blokk mögé áll.) Legalábbis elvben ez a helyzet, ám Juscsenko nagykoalíciós felvetése azt sejtetheti, hogy esetleg hajlandó elpártolni eddigi szövetségesétől, és Janukoviccsal is frigyre lép adott esetben. (Elemzők a "nyugatosok" koalícióját valószínűsítik.)

Nagykoalíció azonban semmiképp nem lesz, Julia Timosenko megkötötte magát, és kijelentette, hogy ha a Mi Ukrajnánk és a Régiók Pártja koalíciót is köt, az ő Blokkja ellenzékben marad.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!