Edina
2 °C
18 °C

Ukrajna egy egész dandárt küldene Irakba

2003.05.24. 12:34
Lengyelország mellett nagyobb számú kontingenst küldhet Bulgária és Ukrajna is a lengyel irányítás alatt létrehozandó iraki stabilizációs övezetbe - értesültek lengyel napilapok a pénteken véget érő kétnapos varsói konferenciáról, ahol részt vesz még Hollandia, Dánia, Norvégia és a Fidzsi-szigetek is. A lapértesülések szerint a magyar katonai részvétel "nagyon valószínű."
Varsóban csütörtökön kezdődött meg az a kétnapos nemzetközi értekezlet, amelyen a résztvevők - nem hivatalos értesülések szerint 22 ország képviselői - az iraki lengyel övezetbe küldendő nemzetközi hadosztály összeállítását vitatják meg zárt ajtók mögött.

Bulgária ötszázat ígér

A Rzeczpospolita címő mértékadó, konzervatív lengyel napilap brüsszeli tudósítója nem hivatalos NATO-forrásokból úgy értesült, hogy a lengyel övezetbe küldendő hadosztályban a lengyeleken kívül holland, dán, norvég, ukrán, bulgár és Fidzsi-szigeteki katonák fognak szolgálni. Ha a létszám nem volna elegendő, amerikai és brit katonákkal töltenék fel a hadosztályt.

Norvégia, Dánia és Hollandia csupán jelképes segítséget nyújtana, vagyis tucatnyi katonát küldene a lengyel övezetbe (Hollandia már korábban 600 békefenntartót ígért a brit övezetbe), viszont Bulgária egy 500 fős kontingenst vezényelne Irakba.

Ukrajna kétezret

Ukrajna egy egész dandárt - mintegy 2 ezer katonát - küldene a Gazeta Wyborcza ugyancsak nem hivatalos értesülései szerint, és állítólag ukrán tiszt lenne a hadosztály lengyel parancsnokának helyettese is. A liberális napilap úgy tudja, hogy Spanyolország is szándékozik katonákat küldeni a lengyel övezetbe.

A magyarok még nem döntöttek

A románok és a csehek már eldöntötték, hogy a brit övezetbe küldik katonáikat - írja a lap - de Magyarország sem zárja ki, hogy katonákat küldjön a lengyel övezetbe, ha a magyar parlament megfelelő döntést hoz, ami a lengyel tudósító megfogalmazása szerint "nagyon valószínű". A magyar hatóságok azonban még nem döntötték el, hogy a lengyel vagy inkább a brit övezetbe küldenék a békefenntartókat.

Egy pénteken Napi Gazdaságban megjelent cikk szerint a magyar kormánynak ugyanakkor gondot jelenhet az ötszáz fős magyar kontingens finanszírozása. A 3,5 milliárd forintos kiadásra a Honvédelmi Minisztériumnak jelenleg nem telik.

Hat hét múlva indulhatnak

Stanislaw Koziej lengyel katonai szakértő a Rzeczpospolitának nyilatkozva úgy vélte, hogy a lengyel irányítású hadosztály feltöltéséről még legkevesebb két konferenciát fognak rendezni, ami azt jelenti körülbelül hat hét múlva indulhatnak a békefenntartók Irakba.