Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Tébécés foglyokat is szabadlábra helyeznek Ukrajnában

2001.10.03. 14:18
A járványügyi helyzet romlására számít az ukrán tiszti főorvos, mert az amnesztiatörvény nyomán negyvenezer foglyot helyeznek szabadlábra. Közülük több mint kétezer tébécés. Az országban hatodik éve tart a járvány, a betegek száma eléri a 650 ezret.
Ukrajnában hatodik éve tart a tébécé-járvány - állapította meg szerdán Volodimir Szeminozsenko miniszterelnök-helyettes a gümőkór elleni harccal foglalkozó kormányközti bizottság és az egészségügyi tárca kibővített kollégiumának együttes kijevi ülésén.

Vitalij Moszkalenko egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint az elmúlt tíz év alatt a tüdőkóros megbetegedések száma 1,8-szeresére nőtt, minden 100 ezer lakos közül átlagosan 60,2 kapta meg a betegséget, a halálozási arány pedig 100 ezer lakosonként átlagosan 22,3 fő. Olga Bobiljeva országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint a betegek száma Ukrajnában 650 ezer fő, közülük 145 ezer a betegség nyílt formájában szenved.

A tiszti főorvos szerint a járványügyi helyzet további romlására kell számítani, mivel az amnesztiatörvény értelmében mintegy 40 ezer fogvatartott szabadlábra helyezésre várható. Előzetes adatok szerint az amnesztiatörvény által érintettek között 2037 tuberkulózisos van, a büntetés-végrehajtási intézetekben pedig összesen mintegy 16 ezer gümőkóros beteg tartózkodik.

A 2005-ig érvényes nemzeti tuberkulózisellenes program keretében 143,05 millió hrivnyát (mintegy 27 millió dollár) kívánnak a gümőkor gyógyítására fordítani.