Valér
2 °C
8 °C

A gázvita elsodorta az ukrán kormányt

2006.01.10. 15:20
A kormány elleni bizalmatlansági indítványt fogadott el a kijevi parlament a Moszkvával kötött gázmegállapodás miatt kedden.

A 450 fős parlament 250 képviselője támogatta a Jurij Jehanurov vezette kormány menesztését célzó indítványt kedden. De mivel Ukrajnában prezidenciális rendszer van, az elnök hatáskörébe tartozik a kabinet kinevezése és menesztése.

A BBC ennek kapcsán felidézi, hogy az ukrán kormányfő nemrégiben bejelentette: a fogyasztói gázárak változatlanok maradnak a kelet-európai országban. Annak ellenére lesz ez így, hogy Moszkva duplájára emelte az általa szállított energiahordozó díját. Oroszország egyébként január elsején elzárta a gázcsapot, és három napig nem adott gázt Ukrajnának, mert több pénzt követelt Kijevtől.

Most Viktor Juscsenko ukrán elnök kerülhet nehéz helyzetbe, mert bár ő az elmúlt napokban győzelemként értékelte a megállapodást, a parlament kevésbé lelkes. Igaz, Juscsenkóék így is lefaragtak az orosz követelésekből, hiszen Moszkva eredetileg sokszoros árat követelt a gázért.

Az ukrán parlament most nem is egészen az árak miatt háborodott fel, hanem az a bizonytalanság keltett feszültséget - legalábbis a BBC szerint -, hogy mennyire maradnak stabilak a fizetések és a munkahelyek a gázágazatban. Jurij Jehanurov kormánya végül is ebbe bukhat bele, és lehet, hogy már csak napjai vannak hátra a hatalomban.

Jehanurov úgy nyilatkozott a szavazás után, hogy kormányát nem köti a parlament határozata. A törvényhozás szerinte egyébként a márciusban esedékes választások miatt szavazott ellene - vélte a kormányfő. A BBC szerint mindez Ukrajna válságát jelzi, hiszen hat hónap alatt Jehanurov kabinetje a második, amelyet menesztenek.

Politikai megfigyelők egyáltalán nem lepődtek meg az ukrán változásokon, sokak szerint Tyimosenko volt kormányfő készül visszatérni a hatalomba. A politikusnő ugyanis a háttérben úgy tűnik, kiegyezik Juscsenko elnökkel. Tyimosenko és Juscsenko a narancsos "forradalom" után kerültek hatalomra, majd Juscsenko megvált politikai szövetségesétől. Az időközben népszerűségéből sokat vesztő elnök azonban most úgy látszik, újra előveszi Tyimosenkót, aki mögött komoly gazdasági lobbi áll.