Szabina
2 °C
15 °C

Központilag dolgoztatnák az ukrán diplomásokat

2008.06.16. 21:56
Az ukrán diákok sztrájkba lépnek, ha az oktatási minisztérium kötelezővé teszi a diploma megszerzése után, hogy központilag kijelölt munkahelyeken dolgozzanak 3 évig. Az intézkedést a végzős diákok jobbágyosításnak tekintik.

Sztrájkba lépnek Ukrajnában az államilag finanszírozott formában tanuló egyetemi és főiskolai diákok, ha az oktatási minisztérium kötelezővé teszi a friss diplomásoknak, hogy három évig központilag kijelölt munkahelyen dolgozzanak, jelentette be hétfőn a minisztérium mellett működő Országos Diáktanács.

A tervezett intézkedéssel kapcsolatos tiltakozási szándékáról a diákszervezet beadványban tájékoztatta Ivan Vakarcsuk oktatási minisztert, kiemelve, hogy a célvezényléses állami elhelyezést a végzős diákok jobbágyosításának tekinti, közölte a liga.net ukrán internetes gazdasági hírügynökség.

Mint a diáktanács rámutatott, az ukrán állam azzal, hogy a friss diplomások számára - akárcsak a szovjet időkben - hároméves munkát tesz kötelezővé központilag kijelölt munkahelyen, nemcsak az ingyenes képzéshez való állampolgári jogot, hanem az ukrán alkotmányt és az Emberi Jogok Európai Egyezményét is megsérti. "Nem engedjük meg, hogy az állami költségvetésben lévő lyukakat a diákok jogainak megsértése árán foltozzák be" - áll a diákszervezet beadványában.

A diákok azt is követelik, hogy a célvezénylésre vonatkozó cikkelyt vegyék ki az oktatási törvény módosításának tervezetéből, ellenkező esetben tiltakozó akciókat és sztrájkokat szerveznek.

Két évvel ezelőtt egyébként Viktor Juscsenko elnök megvétózta az akkori oktatási miniszter által előterjesztett hasonló tartalmú törvénymódosítást.