Megalakult a kormánykoalíció Ukrajnában

2006.06.22. 18:55
Három hónapig tartó tárgyalások után szerdán az ukrajnai narancsszínű erők aláírták a koalíciós megállapodást, amit csütörtökön jelentettek be a parlamentben. A kormány elkötelezett a Juscsenko elnök támogatását is élvező Nyugat-barát reformpolitikának. A miniszterelnöki posztra Julija Timosenkot jelölték, az oroszbarát valamint a kommunista párt is az ellenzék oldalán ül majd a parlamentben.

Aláírták a koalíciós megállapodást a Viktor Juscsenko ukrán államfőt hatalomra segítő erők közel három hónapi tárgyalás után. Julija Timosenko volt miniszterelnök, aki a megállapodás értelmében visszatér a kormány élére, a parlamentben csütörtökön tapsvihar közepette jelentette be a koalíciós megállapodás aláírását.

A kormánykoalíciót alkotó erőknek - a Timosenko vezette Julija Timosenko Tömbnek (BJuT), az államfőt támogató Mi Ukrajnánk pártszövetségnek és az Ukrajnai Szocialista Pártnak - együttesen 243 képviselője van a március 26-án megválasztott 450 fős törvényhozásban.

A narancsszínű erők szerdán jelentették be, hogy megállapodtak a koalícióról. A megállapodás szövegét a három pártszövetségnek, illetve pártnak is jóvá kellett hagynia. A koalíció létrejötte a záloga a Juscsenko elnök által elfogadott Nyugat-barát reformpolitika folytatódásának.

Janukovics ellenzékben

A március 26-i parlamenti választáson egyik párt sem kapott abszolút többséget, ezért van szükség koalíciós kormányzásra. Az államfő elnökválasztási ellenfele, Viktor Janukovics volt kormányfő vezette oroszbarát Régiók Pártja, amely a legtöbb szavazatot kapta a választásokon, így ellenzékbe kerül, csakúgy mint a törvényhozásba bejutott ötödik párt, a kommunisták.

Timosenko a koalíciós megállapodás aláírását bejelentve emlékeztetett, hogy június 22-én emlékeznek meg a Szovjetunió náci megszállásának 65. évfordulójáról. Kijelentette: "Ma azért kezdjük meg a harcot, hogy országunkat demokratikussá és korrupciómentessé tegyük".

A narancsszínű erők hadilábon álltak egymással, amióta az ország európai uniós és NATO-tagságát célul kitűző Viktor Juscsenko elnök nyolchónapos kormányzás után tavaly szeptemberben menesztette Timosenkót. A Mi Ukrajnánk Petro Porosenko csokoládégyárost és médiamágnást, Timosenko asszony fő bírálóját javasolja a parlamenti elnök tisztségére, míg első helyettesét várhatóan a szocialista párt adja.

Miniszteri posztok

A 2006 elején hatályba lépett alkotmánymódosítás jelentősen megnövelte a törvényhozás jogkörét az elnöki hatáskörök rovására. A parlament jelöli a kormányfőt, továbbra is az elnök dönt viszont a külügy- és a védelmi miniszter személyéről.

A koalíciós megállapodás értelmében a BJuT kapja a kormányfői tisztségen kívül a gazdasági, tüzelőanyag-ipari és energetikai, valamint a pénzügyi tárcát, az ő képviselője vezeti majd az adóhivatalt, a Naftohaz állami kőolaj- és gázipari vállalatot és az állami számvevőszéket. A Mi Ukrajnánk kapja az államigazgatási reformot irányító miniszterelnök-helyettesi tisztet, a belügy-, védelmi, igazságügyi, munkaügyi, iparpolitikai és az ifjúsági és sportminiszteri, a szocialista párt pedig a közlekedési és távközlési, a környezetvédelmi és az oktatási tárcát.  • Bérelnék
  • Bankszámla