Ödön
2 °C
11 °C

Börtönnel sújtanák a kettős állampolgárokat Ukrajnában

2008.09.10. 16:00
Két párhuzamos törvényjavaslatot is benyújtottak Ukrajnában a kettős állampolgársággal rendelkezőkkel szembeni szankciókkal kapcsolatban. A kormánypárti BJUT 5 évig terjedő börtönt javasol azok számára, akik az ukránon kívül valamely másik ország személyi igazolványával is rendelkeznek.

Ukrajnában már hónapok óta gondot okoz, hogy miképpen lehetne eljárni azon ukrán állampolgárokkal szemben, akik valami módon egy másik ország által kiállított személyi igazolványra is szert tettek. A törvényhozásban most egyszerre két törvényjavaslatot is regisztráltak.

A Júlia Timosenko kormányfő nevével fémjelzett párttömörülés (BJUT) által kidolgozott tervezet szerint a két személyi igazolvánnyal rendelkezőkre elsőre 17 ezer hrivnya (kb. 600 ezer forint) összegű pénzbírságot, visszaesők esetében pedig akár 5 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatna a bíróság. A Volodimir Litvin-féle politikai tömb törvénytervezete némileg humánusabb. Eszerint "csak" az ukrán állampolgárság megvonásával kellene sújtani a személyi igazolványok halmozóit.

Ukrajnában Oroszország grúziai hadműveletét követően tört ki riadalom, miután a moszkvai kormányzat a saját állampolgárai megvédésével indokolta kaukázusi szomszédjának megszállását. Előzőleg a két szakadár grúz tartományban már egy ideje tömegével osztogatták az Oroszországi Föderáció személyi igazolványait a helyi lakosság körében.

Márpedig Ukrajna keleti régióiban és a Krím-félszigeten szintén olyan információkkal bírnak az ukrán hatóságok, hogy orosz személyit kérhet és kaphat bárki, aki igényli. Bár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, egyes források szerint akár több százezerre is tehető már azon ukrán állampolgárok száma, akik oroszországi személyi igazolvánnyal is rendelkeznek. A kijevi kormányzat attól tart, hogy a nagy északi szomszéd ezzel jogalapot kíván teremteni arra, hogy Grúziához hasonlóan Ukrajnával is elbánjon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?