Kéminvázió Ukrajnában

2006.06.23. 16:12
Az utóbbi hetekben több orosz állampolgárt utasítottak, illetve toloncoltak ki Ukrajnából azzal az indoklással, hogy jelenlétük árthat az ország érdekeinek, de állítólag Latin-Amerika kivételével a világ minden tájáról jöttek már hírszerzők az országba.

Tizenegy külföldi kémet utasítottak ki Ukrajnából az év eleje óta, hárman közülük diplomáciai státusban végezték hírszerző tevékenységüket - jelentette be pénteken Igor Drizscsanij, az ukrán biztonsági szolgálat vezetője. Nem nevezett meg egyetlen országot sem, csak annyit mondott, hogy az ukrán elhárítás megállapítása szerint a világ minden hírszerző szolgálata érdeklődik Ukrajna iránt, leszámítva a latin-amerikaiakat.

Az utóbbi hetekben több orosz állampolgárt utasítottak, illetve toloncoltak ki Ukrajnából azzal az indoklással, hogy jelenlétük árthat az ország érdekeinek. Nemkívánatos személlyé nyilvánították Kijevben az orosz állami duma alelnökét, Vlagyimir Zsirinovszkijt és Konsztantyin Zatulin orosz parlamenti képviselőt, mert részt vettek az Ukrajna déli részén fekvő Krím-félsziget Feodoszija nevű kikötő- és üdülővárosában egy nagygyűlésen, amelyen a helyi orosz ajkú lakosság tiltakozott Ukrajna NATO-hoz közeledése ellen. Legutóbb szerdán toloncoltak ki orosz állampolgárt Alekszej Dobicsin, az Áttörés (Proriv) nevű NATO-ellenes krími ifjúsági szervezet vezetője személyében. (Dobicsin családjával együtt az ukrajnai Szevasztopolban élt, ahol élére állt az Áttörés ifjúsági mozgalomnak, amely elsősorban NATO-ellenes tüntetéseivel irányította magára a figyelmet.)

Ezekről az esetekről szólva Drizscsanij kijelentette, hogy a biztonsági szolgálatot nyugtalanítja a krími helyzet. A kitoloncolásokkal kapcsolatban megjegyezte: csak az ukrán népre és képviseleti szerveire tartozik, hogy kívánja-e hazája NATO-tagságát.

A Krím orosz többségű regionális parlamentje június elején "NATO-mentes övezetté" nyilvánította a dél-ukrajnai félsziget területét, ahol sok orosz ajkú lakos él, és ahol a fekete-tengeri orosz flotta is állomásozik. Korábban kisebb krími városok és térségek hasonlóképpen NATO-mentes övezetté nyilvánították a maguk területét.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön