Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gümőkórkrízis Ukrajnában

2008.03.25. 21:10
Ukrajnában katasztrofális helyzet alakult ki: a tébécé valamelyik rendkívül ellenálló formájában óránként meghal egy beteg, négy pedig megfertőződik. Ráadásul minden tizedik fertőzött kerüli az orvosi kezelést.

Kényszergyógykezelésnek vetik alá a közeljövőben Ukrajnában az orvosi segítséget elutasító tébécés betegeket, a tüdőgondozókban erre a célra zárt helyiségeket alakítanak ki.

Az intézkedést bejelentő Vaszil Knyazevics ukrán egészségügyi miniszter kifejtette: el kell szigetelni azokat a betegeket, akik tudatosan kerülik a tébécé elleni gyógykezelést, mert veszélyt jelentenek a családjukra, a környezetükre, és ezt már régóta kérik a tüdőgyógyászok. Szerinte csak ezzel a drasztikus módszerrel állítható meg a gümőkór terjedése Ukrajnában.

2003-as archív kép Szavasztopolból: egy nővér kezelésben részesít egy tébécés beteget (Fotó: Szergej Szvetlitszkij)

Az UNIAN hírügynökség idézte Knyazevicset, aki azt is közölte, hogy Ukrajnában katasztrofális helyzet alakult ki a tébécé minden gyógyszernek ellenálló, úgynevezett multirezisztens formáival kapcsolatban. Míg a tébécé szokványos alakjának a kezelése néhány ezer hrivnyába kerül, addig multirezisztens formájának a gyógyítása betegenként átlagosan 200 ezer hrivnyát (6,5 fél millió Ft-ot) emészt fel, ezért is fontos a megelőzés és a betegség idejében való felfedezése - tette hozzá.

Ukrajnában jelenleg 600 ezer tébécés pácienst tartanak nyilván, óránként egy beteg meghal a kórban, négy pedig megfertőződik vele. Európában ez a második legrosszabb mutató Oroszország után. Becslések szerint Ukrajnában a gümőkórban szenvedők legalább 10 százaléka tudatosan kerüli a gyógykezelést.

Az ukrán tébécések mintegy 85 százaléka férfi, a betegek 1,5 százaléka a jómódúak köréből kerül ki. Szakemberek szerint nyugtalanító, hogy az ukrán tüdőgyógyászok körében is kiemelkedően magas a fertőzöttek száma. Biztatónak tekintik ugyanakkor, hogy az utóbbi két évben öt százalékkal csökkent országosan a tébécés megbetegedések aránya.