Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Gümőkórkrízis Ukrajnában

2008.03.25. 21:10
Ukrajnában katasztrofális helyzet alakult ki: a tébécé valamelyik rendkívül ellenálló formájában óránként meghal egy beteg, négy pedig megfertőződik. Ráadásul minden tizedik fertőzött kerüli az orvosi kezelést.

Kényszergyógykezelésnek vetik alá a közeljövőben Ukrajnában az orvosi segítséget elutasító tébécés betegeket, a tüdőgondozókban erre a célra zárt helyiségeket alakítanak ki.

Az intézkedést bejelentő Vaszil Knyazevics ukrán egészségügyi miniszter kifejtette: el kell szigetelni azokat a betegeket, akik tudatosan kerülik a tébécé elleni gyógykezelést, mert veszélyt jelentenek a családjukra, a környezetükre, és ezt már régóta kérik a tüdőgyógyászok. Szerinte csak ezzel a drasztikus módszerrel állítható meg a gümőkór terjedése Ukrajnában.

2003-as archív kép Szavasztopolból: egy nővér kezelésben részesít egy tébécés beteget (Fotó: Szergej Szvetlitszkij)

Az UNIAN hírügynökség idézte Knyazevicset, aki azt is közölte, hogy Ukrajnában katasztrofális helyzet alakult ki a tébécé minden gyógyszernek ellenálló, úgynevezett multirezisztens formáival kapcsolatban. Míg a tébécé szokványos alakjának a kezelése néhány ezer hrivnyába kerül, addig multirezisztens formájának a gyógyítása betegenként átlagosan 200 ezer hrivnyát (6,5 fél millió Ft-ot) emészt fel, ezért is fontos a megelőzés és a betegség idejében való felfedezése - tette hozzá.

Ukrajnában jelenleg 600 ezer tébécés pácienst tartanak nyilván, óránként egy beteg meghal a kórban, négy pedig megfertőződik vele. Európában ez a második legrosszabb mutató Oroszország után. Becslések szerint Ukrajnában a gümőkórban szenvedők legalább 10 százaléka tudatosan kerüli a gyógykezelést.

Az ukrán tébécések mintegy 85 százaléka férfi, a betegek 1,5 százaléka a jómódúak köréből kerül ki. Szakemberek szerint nyugtalanító, hogy az ukrán tüdőgyógyászok körében is kiemelkedően magas a fertőzöttek száma. Biztatónak tekintik ugyanakkor, hogy az utóbbi két évben öt százalékkal csökkent országosan a tébécés megbetegedések aránya.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!