Piroska
-2 °C
5 °C

ENSZ: oroszok lőtték le a grúz kémrepülőt

2008.05.26. 16:42
Az ENSZ jelentésben erősítette meg Grúzia panaszát, mely szerint Oroszország április 20-án megsértette légterét, és lelőtt egy grúz kémrepülőt. A vizsgálat szerint az oroszok megsértették a tűzszüneti megállapodást.

Az ENSZ megállapította, hogy egy orosz katonai gép lőtte le áprilisban a grúz kémrepülőt. A világszervezet jelentése megerősítette Grúzia panaszát, amely szerint Oroszország megsértette légterét. A dokumentum hétfőtől az ENSZ weboldalán olvasható.

Az orosz védelmi minisztérium visszautasította az ENSZ-jelentés megállapításait. "Az orosz gépek nem sértették meg senki légterét, ezért lőni sem tudtak a grúz gépre" - mondta a tárca szóvivője az AFP hírügynökségnek. Az oroszok korábbi hivatalos álláspontja szerint abházok lőtték le a pilóta nélküli grúz kémrepülőt április 20-án.

A jelentés az ENSZ-megfigyelők által begyűjtött bizonyítékokra támaszkodva megállapította: a támadó gép az orosz légierő kötelékébe tartozott, a lövés pedig "nem volt összhangban az érvényben lévő fegyverszüneti megállapodásokkal". A jelentés a grúzok és az abház lázadók között született tűzszüneti egyezményre utal. A gép egy MiG-29-es vagy Su-27-es lehetett, az incidens után pedig visszafordult északra, az orosz légtér felé.

Az incidens az egyik legsúlyosabb 1993 óta, amikor véget ért az Abházia elszakadásáért folytatott küzdelem a grúzok és a Moszkva által támogatott szeparatista lázadók között. Az Európai Unió magyarázatot vár Moszkvától.