Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyerekszexbotrány az ENSZ-ben

2002.02.27. 12:33
Az ENSZ égisze alatt tevékenykedő békefenntartó és segélyszervezetek munkatársai szexuális ellenszolgáltatásokat kérnek az afrikai menekülttáborokban élő gyermekektől, elsősorban a 18 éven aluli lányoktól - derült ki az UNHCR és a Save the Children belső nyomozása során, melynek szomorú eredményét ma tárták a nyilvánosság elé.
Több mint negyven különféle segélyszervezet - beleértve az ENSZ menekültügyi biztosságát és a Save the Children segélyszervezetet is - munkatársai érintettek az ügyben, amelyre több hónapos belső nyomozás derített fényt nyugat-afrika menekülttáboraiban. Több tucat, a helyszínen rögzített tanúvallomás utal arra, hogy a segélyszervezetek a táborokban tevékenykedő munkatársai helyzetükkel visszaélve különféle szexuális ellenszolgáltatásokat kérnek a menekültektől, elsősorban a 18 éven aluli lányoktól.

A jelentés szerint - melynek teljes szövegét nem hozták nyilvánosságra - a táborokban élő gyereklányok helyzetét nem csak a segélyszervezetek munkatársai, hanem a békefenntartók és a tanárok is kihasználják.

A 18 éven aluli afrikai lányok tanúvallomásaiban több mint 40 segélyszervezet, és 70 magánszemély neve szerepel. A lányok azt állítják, hogy élelmiszert, szállást, gyógyszert és jobb osztályzatokat kaptak szolgálataikért, és senki nem informálta őket arról, hogy mindez alanyi jogon is jár nekik. A Save the Children példát statuálva máris kirúgta egyik érintett alkalmazottját, és ezentúl több nőt küld majd a táborokba, hogy az ő jelenlétükkel is akadályozza a macsó garázdálkodást.