Piroska
3 °C
4 °C

Gyerekszexbotrány az ENSZ-ben

2002.02.27. 12:33
Az ENSZ égisze alatt tevékenykedő békefenntartó és segélyszervezetek munkatársai szexuális ellenszolgáltatásokat kérnek az afrikai menekülttáborokban élő gyermekektől, elsősorban a 18 éven aluli lányoktól - derült ki az UNHCR és a Save the Children belső nyomozása során, melynek szomorú eredményét ma tárták a nyilvánosság elé.
Több mint negyven különféle segélyszervezet - beleértve az ENSZ menekültügyi biztosságát és a Save the Children segélyszervezetet is - munkatársai érintettek az ügyben, amelyre több hónapos belső nyomozás derített fényt nyugat-afrika menekülttáboraiban. Több tucat, a helyszínen rögzített tanúvallomás utal arra, hogy a segélyszervezetek a táborokban tevékenykedő munkatársai helyzetükkel visszaélve különféle szexuális ellenszolgáltatásokat kérnek a menekültektől, elsősorban a 18 éven aluli lányoktól.

A jelentés szerint - melynek teljes szövegét nem hozták nyilvánosságra - a táborokban élő gyereklányok helyzetét nem csak a segélyszervezetek munkatársai, hanem a békefenntartók és a tanárok is kihasználják.

A 18 éven aluli afrikai lányok tanúvallomásaiban több mint 40 segélyszervezet, és 70 magánszemély neve szerepel. A lányok azt állítják, hogy élelmiszert, szállást, gyógyszert és jobb osztályzatokat kaptak szolgálataikért, és senki nem informálta őket arról, hogy mindez alanyi jogon is jár nekik. A Save the Children példát statuálva máris kirúgta egyik érintett alkalmazottját, és ezentúl több nőt küld majd a táborokba, hogy az ő jelenlétükkel is akadályozza a macsó garázdálkodást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!