Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Fehéroroszország vigyázhat az emberi jogokra

2007.05.08. 09:20
Tavaly Kína, Szaúd-Arábia és Pakisztán, idén Angola, Fehéroroszország, Egyiptom és Katar vigyázhat az emberi jogokra az ENSZ szakosodott testületében. A nevetséges helyzet ráadásul kódolva van az emberi jogi tanács alapszabályába.

Két jelentős emberi jogi szervezet felszólította hétfőn a demokratikus államokat: akadályozzák meg, hogy felvegyenek az ENSZ emberi jogi tanácsába négy olyan országot, amelyet arra "alkalmatlannak" tartanak.

A négy jelölt: Angola, Fehéroroszország, Egyiptom és Katar.

A New York-i központú Freedom House és a genfi székhelyű UN Watch megállapítása szerint e négy ország nem üti meg a kívánt mértéket a politikai és állampolgári szabadságjogok, a sajtószabadság, az intézmények működése, valamint ezen országok képviselőinek a különböző ENSZ-szervekben emberi jogi kérdésekben tanúsított magatartása terén.

A május 17-i szavazás előtt a két szervezet "alkalmasnak" találta Dániát, Olaszországot, Hollandiát és Szlovéniát a jelölésre, de "kétségesnek" minősítette a Dél-Afrikai Köztársaságot, Bolíviát, Indiát, Indonéziát, Madagaszkárt, Nicaraguát és a Fülöp-szigeteket is.

Persze az utóbb felsorolt hét állam felvétele is előrelépés lenne ahhoz képest, hogy tavaly Oroszország, Azerbajdzsán, Szaúd-Arábia, Kína, Pakisztán és Sri Lanka is bekerült.

Az idei és a tavalyi tapasztalatok most már egyértelműen bizonyítják, hogy a kudarc kódolva van a szervezet alapszabályába. A fő probléma, hogy a 47 tagú tanács helyeit regionális alapon osztják fel, így Afrikának 13 hely jut, pedig a kontinens az egy Dél-Afrika kivételével nem tud működőképes demokráciát felmutatni, az emberi jogi helyzet pedig még Dél-Afrikában sem túl rózsás. A Nyugat-európa és Egyéb Országok névre hallgató, a világ működő, az emberi jogokat alapjognak tartó demokráciáit tömörítő csoportnak csupán hét hely jut.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!