Géza
-12 °C
-4 °C

Bombaüzletet kötne a terrorista

2003.08.12. 10:43
Kutatási célokra ajánlaná fel csőbombáját és bombagyártási eszközeit Theodore Kaczinsky. Az Unabomber néven tizenhét éven át robbantgató terrorista célja azonban a pénzszerzés lehet, összesen 36 millió dolláros adóságot halomozott fel.
"Kutatási célokból" tart igényt montanai otthonában lefoglalt csőbombájára és szakkönyveire Theodore Kaczinsky. Az Unabomber néven ismerté vált terrorista jelenleg életfogytiglani büntetését tölti három emberéletet követelő, huszonhárom sérülését okozó, tizenhét éven át tartó robbantási sorozatáért.

Kaczinskyt 1996-ben fogták el, 1998-ban bűnösnek vallotta magát. Csőbombája mellett a lakásában található vegyi anyagokra és szakirodalomra is igényt tart. Tervei szerint a Michigan Egyetem "komoly kutatói" kísérletezhetnének eszközeivel.

A bíróság egyelőre nem reagált az Unabomber kérésére - írja a CNN.

Kalória, kínai

Kaczinsky szakkönyvlistájára olyan kuriózumok is felkerültek, mint a Tartsd számon a kalóriáidat, a Kínaiul alapfokon, illetve klasszikusok, mint Koestler Sötétség délbenje. A CNN szerint Kaczinsky kérésének egyszerű anyagi okai is lehetnek.

A terroristának 15 milliós kártérítést kell fizetnie áldozatainak, a polgári perekben ellene hozott ítéletek alapján pedig további 21 milliót. Kaczinsky listáján a könyvek és a bombakészítési alapanyagok mellett megtalálható egy 150 dollár értékűre becsült vadászpuska is - Kaczinsky szerint értéknövelő lehet, hogy egy "hírességé" volt.

Az Egyesült Államokban nagy hagyománya van a híres bűnözők hagyatáka üzleti kihasználásának - írja a CNN.