Oszkár
20 °C
29 °C

Felrobbantották az ENSZ bagdadi központját

2003.08.20. 18:57
Az ENSZ iraki képviseletének vezetője Sergio Vieira de Mello és az UNICEF az iraki koordinátora is életét vesztette abban a merényletben, amely során egy autóba rejtett pokolgép robbant az ENSZ bagdadi központjánál. Az épület egy része összedőlt, legkevesebb tizenheten haltak meg, és 108-an pedig megsebesültek a robbantás következtében. Ahmed Csalabi szerint az amerikaiakat figyelmeztették a merényletre.
Robbanás történt az ENSZ bagdadi központjában, a Canal hotelben - jelentette a CNN. Az öngyilkos merénylő 225 kilogramm C4-es katonai robbanószerrel megrakott teherautóval nekihajtott az ENSZ-központ körül nemrégiben felépített 3,6 méter magas biztonsági falnak. A brit közszolgálati adó jelentése szerint az épület egy jelentős része leomlott.

Százak sérülhettek meg

A szerdai reggeli jelentések szerint azonban legkevesebb 17 halottja és 108 sebesültje van a robbantásnak. A világszervezet iraki képviseletének vezetője, az 55 éves Sergio Vieira de Mellot és Christopher Klein-Beekman, az UNICEF 32 éves iraki koordinátorais is a merénylet áldozatai között van. A halottak közül eddig az ENSZ hét munkatársának nevét tették közzé, egy-egy brazil, amerikai, egyiptomi, brit és kanadai, valamint két Fülöp-szigeteki állampolgárét. Az áldozatok közül hárman Vieira de Mello stábjához tartoztak.

Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) több alkalmazottja is megsebesült az ENSZ bagdadi központja ellen kedden végrehajtott öngyilkos merényletben, néhányról pedig nincs semmi hír. Horst Köhler, az IMF főigazgatója közölte, hogy a valutaalap négy helyi alkalmazottja megsebesült, és kórházba került. Ötödik társukról, illetve egy biztonsági tanácsadó sorsáról egyelőre semmit sem lehet tudni, velük nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

A robbantásnak további áldozatai is lehetnek, az épületben több százan tartózkodtak. A mentőalakulatok a BBC szerint már kutatnak a túlélők után.

A BBC értesülései szerint a hotel a robbanás idején különösen zsúfolt volt, mivel sajtótájékoztatóra készültek. A CNN operatőre elmondta, az épület lángokban áll. A hotelt evakuálták. A robbanás erejére jellemző, hogy egy kilométeres körzetben minden üveg betört.

A civilizált világ ellenségei

A civilizált világ ellenségeinek nevezte George Bush amerikai elnök az ENSZ bagdadi központja ellen elkövetett keddi merénylet végrehajtóit. Nyilatkozatban ítélte el a számos halálos áldozatot követelő támadást az amerikai védelmi minisztérium, egyben aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az utóbbi hetekben Irakban egyre több olyan terrorista merénylet történt, amelyek polgári célpontok ellen irányultak, és polgári áldozatokat is követeltek.

A Pentagonban nem tartják kizártnak, hogy a keddi merényletet az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szoros kapcsolatban álló Anszár al-Iszlám szélsőséges terrorista szervezet követte el.

A bagdadi merénylet a biztonsági intézkedések átértékelésére kényszeríti az Irakban állomásozó amerikai erőket - vélekedtek washingtoni katonai szakértők. Az amerikai hatóságok már a közelmúltban megerősítették az ENSZ-központ, továbbá több más hasonló hivatalos létesítmény védelmét. Sőt az Irakban működő ENSZ-szervezeteknek otthont adó Canal Hotel biztonságának erősítésére további intézkedéseket is felajánlottak, azokat azonban a világszervezet képviselői visszautasították, hangoztatva: el akarják kerülni azt, hogy az ENSZ-központ egyfajta katonai erődítmény látszatát keltse.

Az ENSZ-et nem lehet megfélemlíteni

Szerda reggel olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint a világszervezet valamennyi munkatársát kivonja Bagdadból, és Ammanba telepíti át őket. Kofi Annan ENSZ-főtitkár azonban nem sokkal később Stockholmban kijelentette, hogy az ENSZ a merénylet ellenére is folytatja iraki tevékenységét.

Egyidejűleg ENSZ-illetékesek azt közölték, hogy csak a sebesülteket és a sokkos állapotban lévő személyeket szállítják át Bagdadba, a többiek folytatják munkájukat.

Csalabi: Az amerikaiak tudták

A 25 tagú iraki kormányzótanács tagja, Ahmed Csalabi szerdán közölte, előre figyelmeztették az amerikai hatóságokat, hogy Szaddám Huszein megbuktatott diktátor hívei és muzulmán szélsőségesek nagyszabású merényletre készülnek Bagdadban egy könnyű, kevéssé őrzött célpont, esetleg az ENSZ helyi központja ellen - jelentette az MTI.

A tanács állítólag augusztus 14-én információt kapott arról, hogy a bukott rendszer hívei és muzulmán szélsőségesek egy nagyszabású robbantásos akciót terveznek. Csalabi közölte tövábbá: az információ olyan pontos volt, hogy még azt is jelezhették az amerikai megszálló hatóságoknak, hogy potenciális célpont valamely iraki politikai párt székháza vagy az ENSZ helyi központja, és arról is értesültek, hogy a tettesek teherautóra rakott robbanószerkezetekkel készülnek végrehajtani a merényletet.