Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Fellázadt az ENSZ-személyzet a főtitkár ellen

2008.05.19. 19:42
Belső szervezeti botrány csökkenti az ENSZ amúgy is egyre csökkenő reputációját: hétfőn nyilvánosságra került az a levél, amit a New York-i székházban dolgozók szakszervezete írt a főtitkárnak, számon kérve, hogy nem áll szóba velük.

Fellázadt az ENSZ New York-i székházának személyzete Ban Ki Mun ellen: a világszervezetben dolgozók szakszervezete megvonta bizalmát a főtitkártól. A több mint ötezer fős ENSZ-állományt képviselő szervezet a napokban juttatta el a főtitkárnak levelét, amelyben kifogásolják, hogy a 15 hónapja hivatalban levő Ban Ki Mun nem áll szóba az érdekképviselettel.

Megfigyelők szerint az egyébként nyájas, könnyed modorú főtitkár meghökkent az üzeneten, amelyben Stephen Kisambira szakszervezeti elnök közölte: a főtitkár a többszöri megkeresés ellenére máig nem volt hajlandó közvetlenül tárgyalni a dolgozók képviselőivel az őket érintő kérdésekről.

"Egyetlen levelünkre vagy határozatunkra sem reagált (...) a közömbösség és a megfelelő válasz hiánya miatt az állomány arra kényszerült, hogy kifejezze bizalmatlanságát a vezető tisztviselőkkel, köztük a főtitkárral szemben" - tartalmazza a hétfőn nyilvánosságra került levél.

Kisambira megjegyezte: a főtitkári hivatallal való viszony, amely már az előd, Kofi Annan idejében is harcias volt, csak romlott, mióta Ban 2007. január 1-jén elfoglalta hivatalát.

Teljes inkompetencia

A személyzet által felvetett kérdések között szerepel a megélhetési költségek utánigazítása, az amerikai ENSZ-dolgozók számára bevezetendő ösztönző csomag, hasonlóan George Bush elnök adóvisszatérítési programjához, továbbá az ENSZ-irodák átmeneti elhelyezése a központi irodaépület felújításának idejére. Felvetődött az Amerikán kívül dolgozó ENSZ-alkalmazottak biztonsága is, miután tavaly decemberben az al-Kaida megtámadta a világszervezet irodáit Algériában, a merénylet 22 halottat és 40 sebesültet követelt.

A szakszervezet meggyőződése, hogy a kedvezőtlen folyamatokért a Kofi Annan idejéből helyén maradt felső vezetés hozzá nem értése a felelős. Példaként említik, hogy a német Angela Kanét nevezték ki irányításügyi főtitkárhelyettessé, jóllehet kemény bírálatok érték őt korábbi ENSZ-posztjain.

Ugyancsak a hozzá nem értés példájaként említi a szakszervezet az ENSZ számítógépes rendszerének sérülékenységét, azt, hogy jogosulatlan felhasználók léphetnek be a rendszerekbe, az elektronikus levelezés nem biztonságos. Ban Ki Mun weboldalát hackerek tavaly augusztusban feltörték; a főtitkár oldala egy napig halott volt, az esetet semmilyen magyarázat nem követte.

Fogalmatlan főtitkár?

New York diplomáciai testületén belül is hallani állítólag a főtitkár tevékenységét kifogásoló hangokat. Egy név nélküli veterán diplomata szerint Ban Ki Mun már másfél éve hivatalban van és még mindig nincs tisztában azzal, hogyan működik az ENSZ.

Ban irodája egyelőre nem reagált. Kommentátorok szerint önmagáért beszél, hogy a Biztonsági Tanács öt állandó tagja közül - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Oroszország, Kína és Franciaország - egy sem kelt a főtitkár védelmére.