Piroska
-2 °C
5 °C

Pedofíliával és nemi erőszakkal vádolják a békefenntartókat

2004.11.23. 11:09
Videófelvételek bizonyítják, hogy az ENSZ kongói missziójának alkalmazottai fiatalkorúakkal erőszakoskodtak. A százötven esetben elindított vizsgálat szerint a világszervezet segélymunkásai és békefenntartói prostitúcióra kényszerítették istápoltjaikat.
Százötven szexuális zaklatási vádat vizsgál a Kongói Demokratikus Köztársaságban szolgálatot teljesítő ENSZ-missziónál a világszervezet vizsgálóbizottsága, jelentette a BBC. Az ENSZ békefenntartóit és segélyszervezeti munkásait többek között pedofíliával, nemi erőszakkal és a menekültek prostitúcióra kényszerítésével vádolják.

Megbüntetik a bűnösöket

A vizsgálatot vezető Jane Holl Lute szerint a vádak egy részét videófelvételek bizonyítják. A zaklatások vádja tavaly merült fel, az ENSZ ezután kezdeményezett vizsgálatot. Pár évvel ezelőtt a Nyugat-Afrikai Köztársaságban már indult vizsgálat hasonló ügyben, akkor tisztázták az ENSZ-alkalmazottakat a vádak alól, írja a BBC.

"Fontosnak tartjuk, hogy küldetéseink a gyanú felett álljanak", jelentette ki Lute, aki az ENSZ-főtitár a békefenntartó missziókkal foglalkozó helyettese. "Fényt derítünk a problémára, hogy felderíthessük elterjedtségét. De nem állunk meg ennyinél", jelentette ki.

Szégyenletes bűnök

Kofi Annan, miután tájékoztatást kapott az ügy részleteiről, felháborodottan reagált. Mint mondta, polgári és katonai alkalmazottak egy kis csoportja "szégyenletes" cselekedeteket hajtott végre. Mint mondta, a bűnösökkel elszámolnak.

Az ENSZ kongói missziója tízezer segélymunkást és békefenntartót foglalkoztat 2001 óta. A polgárháború, mely során ezrével erőszakolták meg és kényszerítették prostitúcióra a fiatal lányokat, 2003-ban ért véget.