Viola
-5 °C
-2 °C

Bill Gates az ENSZ-szel karöltve küzd a szegénység ellen

2008.09.26. 19:50
Az ENSZ tagállamai közel 16 milliárd dollárt ajánlottak fel különböző fejlesztési programok támogatására egy New York-i csúcstalálkozón.

Csütörtökön tartották New Yorkban a világméretű szegénység és az éhínség elleni küzdelem megerősítése céljából összehívott csúcstalálkozót. A tagállamok vezetői az ENSZ-Közgyűlés ülésszaka alkalmából gyűltek össze.

"A felajánlott segélyek összege meghaladja a legmagasabb előzetes várakozásunkat" - mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár. A találkozón egyebek mellett 3 milliárd dollárt ajánlottak fel az évente több millió halálos áldozatot követelő malária visszaszorítására, 4,5 milliárdot különböző iskoláztatási projektekre és 2 milliárdot az élelmiszerválság elleni küzdelemre.

"Ezek a nagylelkű felajánlások különösen figyelemreméltóak, tekintettel arra, hogy éppen egy súlyos pénzügyi válság idején születtek" - hangsúlyozta az ENSZ főtitkára. Gordon Brown brit miniszterelnök, a csúcstalálkozó egyik szervezője kiemelte: a felajánlások azt mutatják a világnak, hogy a gazdasági válságok idején nemhogy kevesebbet, hanem éppen többet kell tenni a szegények megsegítéséért.

A találkozón részt vett Bill Gates, a Microsoft alapítója és a milliárdos Howard Buffett is, akik alapítványaikon keresztül támogatást ajánlottak fel egy 350 ezer szegény földművest megsegítő agrárprojekt finanszírozásához.

Az ENSZ tagállamai nyolc évvel ezelőtt hirdették meg a Millenniumi Fejlesztési Célokat, amelyek között egyebek mellett szerepel a szegények és éhezők számának felére való csökkentése 2015-ig.

A német fejlesztési segélyek minisztere elégedetlenül nyilatkozott a New York-i csúcstalálkozó eredményéről. "A jelenlegi ütem mellett talán csak 2050-ben érjük el azt a célt, hogy drasztikusan visszaszorítsuk az anya- és csecsemőhalandóságot. Olyan sokáig azonban nem várhatunk, hiszen addig is gyermekek és anyák ezrei fognak meghalni" - jelentette ki Heidemarie Wieczorek-Zeul Berlinben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!