Vilhelmina
10 °C
21 °C

Britek kémkedtek az ENSZ-ben

2004.02.09. 09:17
Részt vettek az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai elleni kémkedésben a brit titkosszolgálatok - írja az Observer. A lap szerint Kína képviselőit is lehallgatták. Az akcióról tudnia kellett Straw brit külügyminiszternek is.
Nagy-Britannia is részt vett az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) tagállaminak képviselői elleni kémkedésben - tárta fel az Observer, a Guardian című brit napilap vasárnapi kiadása. A BT ingadozó tagállamai - Chile, Bulgária, Pakisztán, Kamerun, Angola és Pakisztán -, illetve a vétójoggal rendelkező Kína elleni kémkedés súlyosan sérti az ENSZ-képviseletek elleni kémkedést tiltó bécsi egyezményt - írja a hetilap.

Az amerikai és brit titkosszolgálatok az iraki háborúról szóló második, később el nem fogadott határozat előtt mérték volna fel a tanács tagjainak szavazati szándékát.

Felkérésre dolgoztak

A brit kémszervekhez érkezett felkérésről az Observer még az iraki háború kitörése előtt beszámolt, értesüléseiket most a titkosszolgálatokhoz közeli források is megerősítették.

Az ingadozó államok szavazási szándékának felderítésére indított akcióhoz a CIA kérte a brit titkosszolgálatok segítségét. Az akcióban a kormány szupertitkos megfigyelőközpontja, a GCHQ fordítói és elemzői vettek részt.

Tudd és tedd

A Kína elleni kémkedésre az Observer szerint az utal, hogy az egész ügyre vonatkozó dokumentumokat Katherine Gun, a GHCQ 29 éves kínai tolmácsa szivárogtatta ki. A lap szerint az ilyen titkosságú akciókat szigorú "tudd és tedd" elven szervezik, képtelenség, hogy egy Gunhoz hasonlóan alacsony beosztású alkalmazott hozzáférjen az anyagokhoz. Hacsak nem részese az akciónak.

A Gun által kiszivárogtatott, 2003 január 31-i keltezésű feljegyzés szerint a titkosszolgálat "a létező összes" olyan információ beszerzését tervezte, mely "előnyhöz juttathatja az amerikai döntéshozókat a számukra kedvező eredmény elérése érdekében". Az akció a BT február 5., az iraki háborúról szóló, végül meg nem szavazott második határozatáról döntő ülését előzte meg.

Gondban a kormány?

Az Observer szerint a feljegyzés és a titkosszolgálati források beismerése kellemetlen helyzetet teremthet nem csak a GHCQ-t vezető David Pepper, de a titkos szervezet munkáját felügyelő Jack Straw külügyminiszter számára is.