Piroska
3 °C
4 °C

A brit és az amerikai gyereknek még a magyarnál is rosszabb

2007.02.14. 15:02
A magyar gyerekek rossz anyagi körülmények között, viselkedési problémákkal küzdve, de legalább szerető családokban nőnek fel, derült ki az Unicef a fejlett ipari országokra koncentráló vizsgálatából. A 21 vizsgált országból csak Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban rosszabb gyereknek lenni.

Mindent egybevetve, a világ 21 fejlett ipari országa közül a brit gyerekeknek a legrosszabb, derült ki az ENSZ gyermekekkel foglalkozó szervezete, az Unicef vizsgálatából. Az Unicef Magyarországot is vizsgálta, hazánk a briteket és az amerikaiakat megelőzve a 19. helyen végzett.

A negyven indikátor – köztük az anyagi jólét, a családi háttér és az egészség – vizsgálata alapján Hollandia végzett az élen, amit három skandináv ország, Svédország, Dánia és Finnország követ. A három vizsgált közép-európai ország közül Lengyelország a 14., Csehország a 15. helyen végzett.

A negyven vizsgált indikátort hat csoportba rendezték a tanulmány készítői, azaz az országokat a gyermekek anyagi, egészségi, oktatási, családi helyzete, valamint viselkedése és szubjektív hogyléte alapján rangsorolták, majd a helyezések átlaga alapján állították fel a teljes listát. Magyarország 14,5-es helyezési átlagot ért el a 21-es mezőnyben.

A felmérés szerint a szegénység (Magyarország a 20., Lengyelország a 21. Nagy-Britannia 18.); az egészség (Magyarország a 17. az Egyesült Államok a 21.) és a viselkedés (Magyarország a 18.; Nagy-Britannia a 21.) a legsúlyosabb problémák. Viszont a családi háttér Magyarországon erős, ebből a szempontból 6. helyen rangsorolták az országot.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!