Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A brit és az amerikai gyereknek még a magyarnál is rosszabb

2007.02.14. 15:02
A magyar gyerekek rossz anyagi körülmények között, viselkedési problémákkal küzdve, de legalább szerető családokban nőnek fel, derült ki az Unicef a fejlett ipari országokra koncentráló vizsgálatából. A 21 vizsgált országból csak Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban rosszabb gyereknek lenni.

Mindent egybevetve, a világ 21 fejlett ipari országa közül a brit gyerekeknek a legrosszabb, derült ki az ENSZ gyermekekkel foglalkozó szervezete, az Unicef vizsgálatából. Az Unicef Magyarországot is vizsgálta, hazánk a briteket és az amerikaiakat megelőzve a 19. helyen végzett.

A negyven indikátor – köztük az anyagi jólét, a családi háttér és az egészség – vizsgálata alapján Hollandia végzett az élen, amit három skandináv ország, Svédország, Dánia és Finnország követ. A három vizsgált közép-európai ország közül Lengyelország a 14., Csehország a 15. helyen végzett.

A negyven vizsgált indikátort hat csoportba rendezték a tanulmány készítői, azaz az országokat a gyermekek anyagi, egészségi, oktatási, családi helyzete, valamint viselkedése és szubjektív hogyléte alapján rangsorolták, majd a helyezések átlaga alapján állították fel a teljes listát. Magyarország 14,5-es helyezési átlagot ért el a 21-es mezőnyben.

A felmérés szerint a szegénység (Magyarország a 20., Lengyelország a 21. Nagy-Britannia 18.); az egészség (Magyarország a 17. az Egyesült Államok a 21.) és a viselkedés (Magyarország a 18.; Nagy-Britannia a 21.) a legsúlyosabb problémák. Viszont a családi háttér Magyarországon erős, ebből a szempontból 6. helyen rangsorolták az országot.