Az ENSZ megkerülésével háborúzna Amerika

2003.02.16. 14:33
Nagy Britannia és az Egyesült Államok pénteken még a háborúra feljogosító ENSZ-határozatot szövegezte, a tanács békepárti hangulata és a hétvégi milliós békedemonstrációk hatására azonban visszavonulót fújtak. A két ország létérdeke, hogy elkerülje a BT vétóját, ezért magának a szervezetnek a megkerülésére készülnek.
A többmilliós béketüntetések és az ENSZ Biztonsági Tanácsának az iraki háborút elutasító hozzáállása miatt határozattervezetének átdolgozására kényszerült az Egyesült Államok és Nagy Britannia - írja az AP. A két háborúpárti szövetséges még a világszervezet fegyverzetellenőreinek pénteki beszámolója előtt kezdett neki egy az 1441. számú határozatnál keményebb, pontosabb szövegű BT-határozat megszövegezéséhez.

Pénteken még harcra készültek

A pénteki ülést megelőzően kiszivárgott részletek szerint a britek szövegtervezete elítélte volna Irakot az ENSZ leszerelési határozatainak megsértése miatt. A háború megkezdésére továbbra is csak "komoly következményként" utalt volna. A határozat szövege szerint az ENSZ hozzájárulását adta volna a katonai akcióhoz. Az AP információi szerint amerikai kormánykörök a BT pénteki ülése előtt még arra készültek, hogy az új határozatot akár már szombaton beterjesztik.

Visszatapsolták

Az ellenőrök mérsékelt jelentése és a háborút ellenzőinek a BT ülésén nyílt színi tapsot kiváltó békepárti megnyilvánulásai azonban megakadályozták az amerikaiak és a britek tervét a háborúra is feljogosító határozati szöveg gyors elfogadásáról.

Új határozat kell

A pénteki, háborúpárti szempontból kudarccal zárult ülés után a brit és amerikai diplomaták végül a tervezet átdolgozása mellett döntöttek. A brit kormánynak, figyelembe véve az országban uralkodó háborúellenes hangulatot, elkerülhetetlenül szüksége lenne a háborúra feljogosító ENSZ-határozatra a katonai akció megkezdéséhez. Jelen pillanatban azonban kizártnak tűnik, hogy Franciaország, Oroszország és Kína hozzájáruljon ehhez.

Megkerülnék a BT-t

Hogy ne kényszerítsék a három országot a javaslat megvétózására a két kormány az 1999-es koszovói konfliktus idején már sikerrel alkalmazott módszer szerint járhat el. Ez esetben a két ország, hangsúlyozva az ENSZ szerepének fontosságát benyújtja a háborús felhatalmazást is tartalmazó határozati javaslatát. Az ülés folyamán, közvetlenül a szavazás előtt azonban az ENSZ egységének érdekében visszavonnák a javaslatot. olyanná alakíthatja a határozat tervezetét, hogy azt akár a BT ülésén is vissza lehessen vonni. Mivel a jelenleg érvényben lévő 1441-es határozat már tartalmaz utalást a katonai akcióra, a világszervezeten belüli rendezés hívének tűnő két ország megindíthatja a támadást.

Hasonlóan járt el a Clinton kormányzat 1999-ben, a Jugoszlávia elleni katonai támadás előtt - bár akkor csak Oroszország és Kína ellenállását kellett megtörni. A BT elé beterjesztett határozati javaslatot akkor Oroszország várható vétója miatt vonták vissza az utolsó pillanatban. Az európai közvélemény ellenzése mellett a katonai támadás megindult, a 78 napig tartó bombázások után az ENSZ végül a terület fennhatóságának átvételéről hozott határozatot - utólag legitimálva a katonai akciót. Az AP-nek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő diplomaták szerint egy hasonló forgatókönyv Irak esetében is megoldást jelenthetne.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás