Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Felháborodást váltott ki Bush kampánya

2004.03.05. 11:28
Nem fogadta kedvezően Bush újraválasztási kampányának reklámfilmjeit az amerikai közvélemény. A szeptember 11-i merényletek képeit felvillantó szpotokat az áldozatok rokonai hullagyalázónak tartják. Bush stábja értetlenkedik.
Hatalmas felháborodást váltottak ki az Egyesült Államokban George W. Bush újraválasztási kampányának reklámfilmjei. Egy nappal a szeptember 11-i terrortámadások képeit is felhasználó szpotok sugárzása után máris tiltakozásukat fejezte ki a terrortámadások áldozatainak rokonai.

Felháborító témaválasztás

"Ez arculcsapása a háromezer áldozatnak" - nyilatkozta a New York Daily Newnak Monica Gabrielle. Az asszony a Világkereskedelmi Központ elleni támadásban vesztette el férjét. Gabrielle szerint még felháborítóbb, hogy Bush csak kampánycélokra használja szeptember 11-ét, a kongresszus a terrortámadások előzményeit vizsgáló bizottsága előtt azonban nem hajandó tanúvallomást tenni.

"Akkor sem lennék ennyire felháborodva, ha a Szabadságszoborral fényképezkedett volna. Szeptember 11. kampánycélú hasznosítása teljesen felháborít" - jelentette ki a napilapnak Tom Roger. A férfi lánya a WTC-be csapódó American Airlines járat légikísérője volt.

Hullagyalázó hirdetések

Mindy Kleinberget leginkább az háborította fel, hogy a reklámszpotban látni, ahogy egy holttestet emelnek ki a romok közül. "Milyen förtelmes már ez, itt valakik szerettéről van szó" - mondta.

A reklám a New York-i tűzoltókat is felháborította, Tommy Fee, a queensi tűzoltóktól egyenesen hullarablásnak minősítette a hirdetéseket. A New York Daily News szerint a reklámban ráadásul nem is New York-i tűzoltók szerepelnek. Bush kampánystábja nem kívánta elárulni, kikkel forgatták le a jelenetet.

Meghatározó pillanat

Bush stábja egyébként teljesen indokoltnak látja szeptember 11. kampánycélú felhasználását. "Ez Bush elnökségének egyik meghatározó pillanata volt, Amerika attól a naptól kezdve harcban áll" - jelentette ki Ken Mehlman, az elnök kampánymenedzsere. Érvelése legalább egy áldozat rokonát meggyőzte. A bátyját elvesztő Jennie Farrell szerint az "ízléses" hirdetések jól kiemelik, hogy Bush "átvezette az országot történelme legsötétebb szakaszán".