Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Hazugságvizsgálóval járják a Pentagont

2004.06.03. 12:59
Bizalmas információkat fecsegett ki a Pentagon egyik munkatársa, vagy az amerikai hírszerzés bedölt az iráni titkosszolgálat trükkjének? Az FBI hazugságvizsgálókkal felszerelkezve kutatja a védelmi minisztériumban azt a munkatársat, aki elárulhatta az iráni titkos kód feltörését az amerikai vezetés kegyeiből kiesett iraki ellenzéki vezetőnek. A korábban az iraki elnöki posztra is esélyesnek tartott Csalabi tagad, fő washingtoni támogatója szerint az irániak lenyűgöző módon verték át a hírszerzést.
Hazugságvizsgálókkal teszteli a Pentagon több vezető beosztású civil munkatársát az FBI - jelentette a New York Times. A szövetségi nyomozók szerint viszonylag szűk azoknak a minisztériumi munkatársaknak a köre, akik tudhattak róla, hogy az amerikai hírszerzés megfejtette az iráni titkosszolgálat kommunikációs kódjait. Az információt az amerikai hírszerzés adatai szerint Ahmed Csalabi, az iraki háborút kiötlő neokonzervatív héják egykori kormányzójelöltje átadta az iráni Hírszerzési és Nemzetbiztonsági Minisztérium (MOIS) bagdadi irodavezetőjének.

Komoly áldozat

A titok kitudódása - Irán a legrosszabb esetben a New York Times szerdai cikkéből értesülhetett a kódtörésről - komoly veszteség az amerikai hírszerzésnek. "Eddig minden kommunikációjukat láttuk, mostantól semmit sem fogunk" - nyilatkozta a Newsweeknek egy vezető titkosügynök.

Az FBI hivatalosan senkit nem vádolt meg a kiszivárogtatással. A Pentagon munkatársai közül most azon keveseket vizsgálják, akik tudtak a kódtörésről és Csalabival is kapcsolatban álltak. Ugyanakkor az Iránra vonatkozó titkosszolgálati feljegyzésekből mások is rájöhettek, hogy a hírszerzés olvasni tudja az iráni kémek jelentéseit, ez szélesítheti a gyanúsítottak körét - írja a Times.

Iráni trükk?

Csalabi a hírszerzés adatai szerint körülbelül hat hete tájékoztatta az iráni hírszerzés bagdadi irodavezetőjét a kódtörésről. Az irodavezető azonban nem tarthatta feltétlenül hitelesnek az információt, mivel azt a már feltört kóddal titkosítva küldte meg Teheránnak - írja a Times.

Ezt a momentumot tartja gyanúsnak Richard Perle, Csalabi korábbi fő támogatója. Perle ugyan nem volt tagja a kormányzatnak, a neokonzervatívok fő ideológusaként azonban a Pentagon egyik tanácsadótestületének volt nagy befolyású vezetője. Az iraki háború egyik legnagyobb propagátoraként azonban a rendezés nehézségei miatt lemondott posztjáról és háttérbe húzódott.

Perle szerint az egész akció az iráni hírszerzés műve, melynek célja az amerikaiak egyik fő iraki szövetségesének diszkreditálása. Véleménye szerint az iraki politikus elleni vádak "nem mennek át a röhejteszten". A New York Timesban hangoztatott véleménye szerint az irániak már korábban értesülhettek a titkos kód feltöréséről. Csalabi bemártásával részben értesüléseiket akarták ellenőrizni, részben a politikusnak akartak rosszat tenni. "A MOIS átverési akciója az egyik leglenyűgözőbb, amiről valaha is hallotttam" - nyilatkozta.

Bush ellenségei kavarnak?

Csalabi maga is hevesen tagadja a vádakat. Az amúgy az utóbbi időben megrendült hitelű Iraki Nemzeti Kongresszus vezetője - az eddigi tényfeltárások szerint a szervezet szolgáltatta az amerikai hadvezetésnek a háború indokául szolgáló, később tévesnek bizonyult adatokat Huszein titkos fegyverprogramjáról - az amerikai igazságügyi minisztériumnak címzet levelében követelte személye tisztázását a vádak alól.

Ügyvédei szerint Csalabi "boldogan tanúskodna az ügyben a Kongresszus vizsgálóbizottsága előtt". Az iraki vezető szerint a vádaskodás valódi oka az, hogy az utóbbi időben többször is kritizálta az amerikaiak iraki terveit."Az ilyen vádaskodásokért ugyanazok a felelősek, akik aláásták Bush elnök terveit Irak demokratizálására. Most Csalabi urat akarják megtenni bűnbaknak az Egyesült Államoknak jelentős károkat okozó tévedéseikért" - áll az ügyvédek által megfogalmazott levélben.