Ágnes
-1 °C
2 °C

Kínai kolónia a világűrben

2003.11.01. 17:51
A kínaiak először talajmintákat gyűjtenének a Holdon, aztán újabb űrhajósok jelennének meg a világűrben, akik később kis kolóniát alkotnak egy űrállomáson.
Kína 3-5 éven belül űrszondát állít Hold körüli pályára - közölte szombaton egy kínai hivatalos személy. A bejelentésre azzal kapcsolatban került sor, hogy Kína első űrhajósa, Jang Li-vej Hongkongba látogatott, ahol először találkozott a szélesebb nyilvánossággal azóta, hogy a múlt hónap közepén a Sencsou (Mennyei Hajó) elnevezésű űrhajó fedélzetén tizennégyszer megkerülte a Földet.

Kína Jang útjával az egykori Szovjetunió, illetve az Egyesült Államok mellett a harmadik olyan hatalommá vált, amely képes saját erőből űrhajót épiteni és vele saját űrhajósát a világűrbe bocsátani.

A harmadik lépés a Hold

Az Új Kína hírügynökség Csang Csing-vejt, annak a küldöttségnek a helyettes vezetőjét idézte, amellyel Jang Li-vej Hongkongba látogatott. Csang elmondta, hogy a kínai terv értelmében a Hold körül keringő űrszondáról robotjárművet bocsánatának az égitest felszínére, s az ott talajmintákat gyűjtene.

A kínai illetékes úgy jellemezte a tervezett vállalkozást, mint Kína űrprogramjának harmadik mérföldkövét a mesterséges holdak pályára állítása, majd az első kínai űrhajós útja után.

Akárcsak Jang Li-vej űrhajóját, az űrszondát is a Hosszú Menetelés rakéta egyik változatával bocsátják majd fel. A Reuters emlékeztet azokra a korábbi kínai nyilatkozatokra is, amelyek szerint Kína két éven belül újabb űrhajósok repülését tervezi a Sencsou tipusú űrhajóval, és később állandóan lakott űrállomást készül létesíteni.