Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Több országban is kivizsgálják a Balkánon szolgált katonákat

2001.01.06. 19:02
Már a második Boszniában szolgáló spanyol katona rákbetegségben történt halála került nyilvánosságra Spanyolországban. Miközben a Balkán-szindróma miatt egyre nagyobb a pánik a Boszniában rendfenntartóként szolgált katonák között, a különböző országok védelmi minisztériumai továbbra is tagadják, hogy összefüggés lenne a leukémiás megbetegedések és az uránlőszerek használata között.
Újabb haláleset Spanyolországban

Már a második, Boszniában szolgáló spanyol katona rákbetegségben történt halála került nyilvánosságra Spanyolországban. A spanyol hadsereg vezetői egyelőre tagadják az összefüggéseket a balkáni szolgálat és halálesetek, megbetegedések között - adta hírül az MTI. Az oviedói La Nueva Espana című napilap szerint a 37 éves José Luis Martos légiós márciusban halt meg a csontokra is átterjedt gyomorrákban, nem sokkal azután, hogy hazatért Mostarból, ahol mentősofőrként szolgált három hónapig. December végén a spanyol hírközlő média egy Macedóniában állomásozó hadtápegység katonájának haláláról számolt be. A katona, akivel vérrák végzett, több ízben is részt vett koszovói küldetésekben. A katonák védelmére alakult spanyol bizottság viszont húsz olyan rákos betegről tud, akik korábban Boszniában és Koszovóban szolgáltak. A madridi védelmi minisztérium korábban többször is cáfolta, hogy a spanyol katonák fertőzést kaptak a NATO által bevetett, szegényített uránt tartalmazó fegyverektől.

Az amerikaik továbbra is cáfolnak

A koszovói békefenntartó erő (KFOR) soraiban szolgálatot teljesítő amerikai katonák jelenleg is szegényített urántartalmú lövedékeket használnak, annak ellenére, hogy az utóbbi napokban többször is felmerült annak lehetősége: a töltények egészségkárosító hatásúak. A KFOR amerikai kontingensének főhadiszállása szombati közleményében elismerte, hogy az M1A1 Abrams harckocsik páncélzatában és a harckocsi-elhárító lövedékek esetében is szegényített uránt használnak. Az amerikai katonai vezetés ragaszkodik ahhoz az állításához, amely szerint a lövedékeknek nincs semmiféle egészségkárosító hatásuk.

A britek tíz éve tudják az uránlőszerek egészségi kockázatát

A brit védelmi minisztérium 10 éve tudatában van azoknak az egészségi kockázatoknak, amelyek az öbölháborúban, illetve a boszniai és a koszovói hadjárat idején használt szegényített uránt tartalmazó lövedékek okoznak - adta hírül szombaton a The Daily Telegraph című angol napilap. Annak ellenére, hogy a Balkánon szolgálatot teljesített katonák közül néhánynál hasonló tünetek jelentkeznek, mint öbölháborús veteránoknál, a védelemi tárca úgy ítéli meg, hogy nincs ok aggodalomra - írta a mértékadó brit lap. A brit védelmi tárca szóvivője megerősítette továbbá, hogy nincs terv a Balkánon szolgálatot teljesített brit katonák kivizsgálására. "Természetesen, ha bárki bármilyen olyan új bizonyítékkal áll elő, amely azt jelzi, hogy van ok aggodalomra, ismét meg fogjuk vizsgálni a kérdést. Nagy-Britanniában a védelmi minisztérium megkeresésére a Királyi Társaság jelenleg vizsgálja a szegényített uránt tartalmazó fegyverek egészségi és környezetkárosító hatásának a lehetőségeit az öbölháborúban szolgált brit katonák egészségkárosodása kapcsán. A kutatások eredményeit tavasszal tervezi közzétenni a társaság.

A NATO gépei több mint tízezer szegényített uránt tartalmazó lövedéket lőttek ki
Háborús bűncselekmény az uránlőszerek bevetése?

Német sajtóhír szerint a Balkánon szolgált Bundeswehr-katonák között is akadnak olyanok, akik hazatérésük után leukémiában megbetegedtek. A Bild című országos bulvárlap szombati jelentése Christian Büthe nevét említi példaként. A ma 25 éves tiszthelyettes 1997 augusztusában került Bosznia-Hercegovinába, ahol három hónapon át teljesített szolgálatot egy Mosztár melletti repülőtéren. A boszniai bevetésekre felszálló NATO-gépek fedélzetén is voltak uránbevonatú lövedékek, ám erről a tényről a repülőket kiszolgáló földi személyzet - így Büthe is - nem kapott tájékoztatást. A tiszthelyettes hazatérése után három hónappal belázasodott, gyomorgörcsök kínozták, testén piros kiütések jelentek meg. Az orvosok leukémiát állapítottak meg. Büthe hat hónapon át feküdt az oldenburgi klinika onkológiai osztályán, míg végül meggyógyult. Akkor sejtelme sem volt betegségének eredetéről. A német hadsereg illetékes szervei vizsgálatot indítanak a Balkánról hazatért és utóbb leukémiában megbetegedett tiszthelyettes ügyében - tájékoztatott az MTI. A német alsóház etikai bizottságának elnöke parlamenti vizsgálóbizottság létrehozását sürgeti az urántartalmú lövedékek és a leukémiás megbetegedések közötti összefüggés tisztázása céljából. Margot von Rennesse (SPD) a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban annak a véleményének adott hangot, hogy radioaktív sugárzást kibocsátó urántartalmú lövedékek használata háborús bűncselekménynek minősül.

A görög KFOR-alakulatban is találtak leukémiást

A katonai hatóságok vizsgálják annak a görög tiszthelyettesnek az esetét, akinél tavaly augusztusban leukémiát állapítottak meg. A beteg 1997-98-ban Boszniában, majd hat hónapig Albániában szolgált. A korábban Koszovóban és Boszniában állomásozó 3553 görög katona átfogó egészségügyi kivizsgálása már megkezdődött a szaloniki katonai kórházakban. A miniszter szerint a jövő héten újabb katonai és tudományos egység utazik Urosevacba új talajelemzések elkészítésére. Az athéni védelmi minisztérium adatai szerint 2574 katona teljesített szolgálatot Koszovóban és 799 Boszniában. Jelenleg is van még egy 120 fős görög alakulat Boszniában.

Már a keleti blokkban is rettegnek

A NATO balkáni kísérletei miatt az orosz békefenntartókat is orvosi szűrővizsgálatoknak vetik alá - írta szombati számában a Rosszijszkaja Gazeta című moszkvai kormánylap. Az orosz sajtókommentár szerint a NATO-szövetségesek cinizmusa nyilvánvaló e helyzet kapcsán, hiszen Washington európai szövetségesei csak azt követően fújtak riadót, amikor már az amerikai légierő által bevetett bombákban használt szegényített urán bevetésének következményeit ők maguk is érzékelni kezdték.

Leonyid Kucsma ukrán elnök felhívta Olekszandr Kuzmuk védelmi miniszter figyelmét arra, hogy tekintettel a korábban Koszovóban szolgált európai katonák megbetegedésére, feltétlenül szükséges a Koszovóban békefenntartó szolgálatot teljesítő ukrán alakulat egészségi állapotának ellenőrzése. A védelmi miniszter közölte: különleges műszerekkel felszerelt orvosi egységeket irányítottak Koszovóba, akik elvégzik az ukrán békefenntartó személyi állomány teljes körű orvosi vizsgálatát.

Németországban kívánják kivizsgáltatni azt a bolgár katonát, aki rejtélyes betegséget kapott, miután 1999-ben bevetették Koszovóban. Azóta izomsorvadásban szenved, végtagjaiban állandóan fájdalmat érez, és hullik a haja. A bolgár rádió szombati jelentése szerint ugyancsak alaposan kivizsgálják a többi 39 bolgár katonát is, aki a nemzetközi békefenntartó alakulatok kötelékében Koszovóban teljesített szolgálatot. Petar Sztojanov bolgár államelnök nyilatkozata szerint az úgynevezett Balkán-szindrómával higgadtan és felelős módon kell foglalkozni.

Koszovói Nato-katona

Magyarországon is megkezdődhetnek a vizsgálatok

Juhász Ferenc, a honvédelmi bizottság alelnöke a TV2-nek elmondta: Okucaniban és Koszovóban is találkozhattak a magyar katonák olyan páncélos járművekkel, amelyeket ilyen lőszerrel semmísitettek meg, éppen ezért indokolt a pánik megelőzése végett az ellenőrzés. Juhász Ferenc a honvédelmi miniszterhez fordult a katonák kivizsgálása érdekében. Lányi Zsolt, a honvédelmi bizottság elnöke nem ellenzi az ellenőrzést.

Az urántartalmú lőszerek nem radioaktívitásuk miatt mérgezőek

A természetes urán ipari felhasználásából - az atomerőművek üzemanyagául szolgáló urán dúsításából - visszamaradt, a természetesnél kisebb aktivitású uránt a hadsereg amiatt kezdte el alkalmazni, mert a természetes anyagok közül az egyik legnagyobb sűrűségű fémről van szó. Ezt lövedékekben alkalmazva sokkal nagyobb becsapódási energiát, így nagyobb áthatoló képességet kapnak.

Fontos tudni a szegényített uránról, hogy csak igen enyhén radioaktív. Aamennyiben a katonák megbetegedésével összefüggésbe hozható a szegényített urán tartalmú lövedékek boszniai alkalmazása - nem annak radioaktivitása, hanem az urán mint nehézfém mérgező hatása fogja a fő szerepet játszani - véli Dr. Aszódi Attila egyetemi docens. Az urán ugyanis az ólomhoz és egyéb nehézfémekhez hasonlóan kémiailag mérgező, gőzeinek belégzése például rákot okozhat.

A szegényített urán katonai alkalmazásai

A természetben található urán izotóp összetétele olyan, hogy benne mintegy 0,72% az elsődlegesen értékes, energiatermelő reaktorokban felhasználható 235-ös izotóp hányada. A dúsításkor ezt az izotóparányt az atomenergetikában általában szükséges mintegy 2-4%-ra, hadi alkalmazásoknál akár 20-90%-ig is növelik. A folyamat során képződött maradék a zömmel már csak 238-as izotópot tartalmazó, úgynevezett szegényített urán.

Bár a gyorsneutronos szaporító reaktorok tenyészköpenye is szegényített urán, és valamennyi bizonyos bombafajták készítésekor is használatos, mindez nagyon kevés a felhalmozódott mennyiséghez képest - állítja a Magyar Nukleuáris Társaság. A korábban hulladékba kerülő anyagot mintegy 20 éve fedezte fel a haditechnika elsősorban kedvező mechanikai, hőtechnikai, sugárárnyékoló tulajdonságai és relatív olcsósága miatt. Miért jobb az uránt magába foglaló páncéltörő lövedék áthatoló képessége? A nagy sűrűség igen fontos. Míg a közismerten "nehéz" ólomé csak 11,3 kg/dm3, az uráné 19,1. Az eltalált páncélt valójában nem igazán a mechanikai ütés töri át. A becsapódás során lefékezett lövedék mozgási energiája pillanatokon belül hővé alakul, amitől a lövedék anyaga folyékonnyá válik, illetve a páncél az adott környezetben átolvad. Annál nagyobb a hőhatás, minél nagyobb a mozgási energia, ez pedig a tömeggel, adott méret esetén a sűrűséggel egyenesen arányos.

120 mm körüli űrméretű, urántartalmú páncéltörő lövedéket használnak harckocsik lövegei (pl. az Abrams M1 tank), 30 mm-est a harckocsi elhárító repülőgépek gépágyúi (pl. az A-10 "Varacskos disznó") is. A szegényített urán a tankokon mint homlokpáncélzat egyik alkotója, egyes források szerint a hason mint sugárvédő árnyékolás is elterjedt.

Az urántartalmú lőszereket először az öbölháborúban használták

Uránmagos lövedékeket élesben, tömegesen elsőként az öbölháborúban használtak. Bebizonyosodott, hogy nagyon hatékonyak, sokak szerint nem az intelligens bombák, lopakodó repülők, cirkálórakéták, hanem a szegényített urán alkalmazása hozta a legnagyobb sikert. Átütik a kompozit acélkevlar páncélt és az urán tartalmú páncélt is, míg a szokványos páncéltörő lövedéknek általában útját állja az urán tartalmú páncél. A találatot kapott páncélos belsejében illetve körülötte a megolvadt urán kisszemcséjű porként szilárdul meg, szóródik szét. Erősen toxikus nehézfém, tartósabb belégzése komoly károsodást okoz. Mivel a kilőtt harckocsi személyzete gyakorlatilag menthetetlen, ez már nem őket érinti, hanem a későbbi kárfelmérőket, karbantartókat.

A dúsítási folyamatból kikerült 238-as urán nem túl nagy mértékben, de maga is radioaktív, elsősorban alfa és nagyon kis részben gamma sugárzó. Az alfa sugárzást igen vékony árnyékoló réteg (a szendvics páncél acélja) felfogja, mégis főként a lövedékekben lévő urán miatt a harckocsiban ülők valamekkora többlet sugárterhelésnek vannak kitéve.  • Vennék
  • Bankszámla