Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Kérdőívvel a rák után

2001.01.10. 20:30
Magyarországon egyelőre kérdőívekkel vizsgálják, hogy a katonák esetleges megbetegedései kapcsolatban állnak-e külföldi szolgálatukkal és esetleges uránszennyeződéssel. A jugoszláv katonák vizsgálata negatív eredményt hozott, Amerika pedig elismerte, hogy németországi gyakorlóterepeken használtak már uránlövedéket - az érintett földet is eltávolították utána. A NATO egyelőre nem akar lemondani a lőszer használatáról.
Magyarországon - a kérdőíves vizsgálat ötven százalékos kiértékelése után - egyelőre nem találtak olyan katonát, aki kapcsolatba hozta volna esetleges betegségét külföldi szolgálatával. Svéd László, a Honvédség egészségügyi csoportfőnöke közölte, hogy a Balkánon korábban szolgálatot teljesítő, mintegy négyezer katona szűrését jövő kedden kezdik meg. Svéd tagadta, hogy a tüdőembóliában és végbélrákban elhunyt két katona betegsége összefüggésbe hozható balkáni szolgálatukkal. Fodor Lajos vezérezredes Svéd Lászlóval együtt pénteken Koszovóba utazik, az ottani magyar kontingenshez.

Miről is van szó?
A természetes urán ipari felhasználásából - az atomerőművek üzemanyagául szolgáló urán dúsításából - visszamaradt, a természetesnél kisebb aktivitású uránt a hadsereg amiatt kezdte el alkalmazni, mert a természetes anyagok közül az egyik legnagyobb sűrűségű fémről van szó. Ezt lövedékekben alkalmazva sokkal nagyobb becsapódási energiát, így nagyobb áthatoló képességet kapnak.

Fontos tudni a szegényített uránról, hogy csak igen enyhén radioaktív. Amennyiben a katonák megbetegedésével összefüggésbe hozható a szegényített urán tartalmú lövedékek alkalmazása, akkor nem annak radioaktivitása, hanem az urán mint nehézfém mérgező hatása fogja a fő szerepet játszani. Az urán ugyanis az ólomhoz és egyéb nehézfémekhez hasonlóan kémiailag mérgező, gőzeinek belégzése például rákot okozhat.

A jugoszláv katonák egészségesek

Nem találtak egészségügyi rendellenességet a Jugoszláviában megvizsgáltakon. Orosz békefenntartók esetében egyelőre szintén negatív eredményt hozott minden vizsgálat. Portugál békefenntartók méréseik során nem észleltek megnövekedett háttérsugárzást Koszovóban, az általuk ellenőrzött területeken. Franciaországban is folytatják a szűrést - itt jelenleg négy katonát kezelnek leukémiával -, és az öbölháborús szindrómát vizsgáló bizottság tevékenységét is kibővítik. A francia kormány kijelentette, hogy mindent megtesznek a valóság kiderítésére.

A fertőzött talajt is elszállították

Az amerikai hadsereg közben elismerte - egy nappal azután, hogy ezt letagadták -, hogy németországi gyakorlóterepen - tévedésből - használtak uránlövedéket, de hangsúlyozta, hogy akkor elvégezték a megfelelő óvintézkedéseket. Még a talajt is elszállították. Mint korábban arról beszámoltunk, orosz felmérések szerint a NATO Jugoszlávia területére csaknem tíz tonnányi szegényített uránt szórt le (31 ezer uránmagot tartalmazó páncéltörő lövedék).

Németország továbbra is amellett kardoskodik, hogy a NATO hagyjon fel a lőszer használatával, bár hangsúlyozzák: a német hadseregben nem fordult elő olyan rákos megbetegedés, amelyet összefüggésbe lehetne hozni az érintett katona balkáni szolgálatával.

A NATO megtisztítja a területeket

Lord Robertson NATO-főtitkár szerint jelenleg semmi sem támasztja alá azt, hogy ,,a gyengített uránt tartalmazó kilőtt töltetekkel való érintkezés számottevően veszélyeztetné a NATO vezette csapatok vagy a balkáni polgári lakosság egészségét". Mivel a NATO tanácsa erre a következtetésre jutott, nem is határozta el az urántartamú lőszer használatának semmilyen megszüntetését vagy felfüggesztését, amit Olaszország és Németország az elmúlt napokban javasolt. Robertson közölte, a NATO országai jelenleg nem állnak katonai konfliktusban sehol, tehát e lőszert sem használják. Komolyan megfontolják viszont annak a több, mint száz koszovói helyszínnek az alapos megtisztítását, ahol ilyen lőszert az 1999-es légihadjárat során kilőttek.

A NATO azonban együttműködik azokban a vizsgálatokban, amelyeket nemzetközi szervezetek vagy országok hatóságai végeznek. Ezen kívül eszmecserét folytatnak azokkal az országokkal, amelyek kontingenst küldtek a boszniai vagy a koszovói békefenntartó erőkbe. Az első ilyen tanácskozás pénteken lesz. A tagországok katonai orvosi szolgálatainak vezetői a jövő héten cserélik ki adataikat és vizsgálataik eddigi eredményeit. A NATO munkacsoportot hoz létre az információcserék előmozdítására, ami ki fog terjedni a szövetségen kívüli országokra is.

Bagdad pert indítana Washington és London ellen

Irak szerdán azt követelte, hogy indítsanak pert az Egyesült Államok és Nagy-Britannia ellen, mert ez a két ország szegényített uránt tartalmazó lövedékeket vetett be Irak és Jugoszlávia ellen, és ezzel háborús bűntettet követett el.

Milosevicsi trükk ez egész?

A magyar Katonai Felderítő Hivatal milosevicsi trükköt gyanít az urán tartalmú lőszerekkel kapcsolatos híreszteléseket illetően. A hivatal vezetője, az M1-nek adott nyilatkozatában közölte, már két éve tudomásuk van arról, hogy Koszovóban, egyes helyeken megnövekedett a radioaktív sugárzás, de Botz László szerint feltételezhető, hogy a volt milosevicsi rendszer állhat e jelenség mögött, mivel szerinte a jugoszlávok szállíthatták oda a sugárzást okozó anyagot. A hivatal első embere úgy vélte, egy esetleges NATO-elleni hisztériakeltés húzódhat meg az általa a korábbi belgrádi vezetésnek tulajdonított tett mögött.  • Vennék
  • Hírek