György
14 °C
24 °C

Plutónium a NATO-lövedékben?

2001.01.17. 16:22
Német és svájci források szerint a NATO uránmagvú lőszerei plutóniumot is tartalmaznak, és ez okozhatta a katonák rákos megbetegedését. Plutónium úgy kerülhet a lövedékbe, ha annak előállításához atomerőművek elhasznált fűtőelemeit használták, ez azonban valószínűtlen, mivel a dúsítás melléktermékeként keletkező gyengített urán óriási mennyiségben rendelkezésre áll - mondják hazai szakértők. A Honvédség Egészségügyi Csoportfőnöke szerint a magyar katonáknál nem találtak a balkáni szolgálattal összefüggő betegséget.
A német ARD televízió az amerikai védelmi minisztérium által végzett, nem nyilvános vizsgálatokra hivatkozva állítja, hogy az amerikai hadsereg által használt gyengített urán nyomokban plutóniumot is tartalmazhatott. Az ARD szerint lehetséges, hogy a radioaktív és súlyosan mérgező plutónium okozhatta a NATO-katonák között előfordult leukémiás megbetegedéseket.

Ezzel párhuzamosan a Svájci Szövetségi Fegyverlaboratórium urán 236-os nyomait fedezte fel Koszovó érintett térségeiben. Ez az izotóp nem fordul elő a természetben, így fel kell tételeznünk, hogy a lövedékhez felhasznált uránium egy része atomreaktorok elhasznált fűtőrudaiból származott - jelentették ki a kutatók. Elképzelhető, hogy a fűtőelemek feldolgozásakor nem tudták a plutóniumot teljesen eltávolítani. Erről az MTI számolt be.

Valószínűtlen, hogy fűtőanyagot használtak

Urán, az ásvány
Dr. Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének docense az Index kérdésére elmondta: valószínűtlen, hogy az amerikai hadsereg elhasznált fűtőanyagból állította volna elő a lövedékek uránmagját. Mint mondta, a természetes urán ipari felhasználásából - az atomerőművek üzemanyagául szolgáló urán dúsításából - rengeteg gyengített urán marad vissza. Csak az Egyesült Államokban körülbelül 700 ezer tonna áll rendelkezésre, és ebből jóval egyszerűbben előállítható a lövedék. Ennek ellenére persze elképzelhető, hogy a hadsereg mégis az előbbi módszerhez folyamodott - tette hozzá.

Aszódi megjegyezte: egy néhány milligrammos földminta vagy egy eltalált harckocsiból származó minta segítségével azonnal eldönthető, hogy a lövedékben milyen izotópok voltak.

A német védelmi miniszter magyarázatot követel

Az ARD híre nyomán a német védelmi miniszter szerdán a hivatalába kérette az Egyesült Államok berlini nagykövetét, és kifejezésre juttatta "mély aggodalmát" a sugárzó anyagokat tartalmazó amerikai lövedékek használata miatt. Rudolf Scharping közölte: vizsgálatot rendelt el a hír valóságtartalmának megállapítására. A miniszter képtelenségnek nevezte, hogy nem minden NATO-tag rendelkezik ugyanazokkal az információkkal a közös akciók keretében bevetett fegyverekről. John Kornblum nagykövet biztosította Scharpingot arról, hogy Németország megkap minden információt.

A magyar katonáknál nincs nyoma

Az eddig megvizsgált 120 magyar katona egyikénél sem találtak olyan betegséget vagy tünetet, amelyet kapcsolatba lehetne hozni a Balkánon töltött szolgálattal - nyilatkozta a Magyar Honvédség egészségügyi csoportfőnöke az MTI-nek szerdán.

Svéd László orvos vezérőrnagy elmondta, hogy a szűrés során vizelet- és vér-, belgyógyászati, sebészeti, fül-orr-gégészeti, ideggyógyászati, szemészeti és fogászati vizsgálatokon esnek át a katonák. A tervek szerint ebben a hónapban a KFOR-ban és az SFOR-ban szolgált egyenruhásokat vizsgálják, majd a más külföldi missziókban dolgozók esnek át egészségügyi ellenőrzésen.