A pápa a közel-keleti erőszak ellen

2002.03.31. 14:17
II. János Pál a húsvéti mise után elhangzott urbi et orbi beszédében elítélte a szentföldi konfliktussal szemben tanúsított politikai közömbösséget, és a szolidaritás konkrét tetteit sürgette.
A pápa az előző éjjeli virrasztás - húsvét vigíliájának szertartása - után vasárnap egy fokkal derűsebbnek látszott, mint a korábbi napokban, valószínűleg átmenetileg enyhültek térdízületi fájdalmai (ezzel szemben egy életerős svájci gárdista rosszul lett a melegben). A szentatya két bíborossal együtt celebrált a húsvéti misén, mintegy ötvenezer hívő előtt. Egyes becslések szerint a turistákkal együtt hetvenezren is voltak a Szent Péter téren és az oda vezető úton.

A szertartás sok nyelven zajlott, így latinul, angolul, arabul, portugálul, olaszul, kínaiul, a pápa hatvankét nyelven köszöntötte az egybegyűlteket.

Módosították a misét

A misét csak egy szempontból módosították a korábbiakhoz képest: a szentatya nem mondott homíliát, hogy ne kelljen túl sokáig terhelnie magát, így a mise végén rögtön a városhoz és a világhoz (urbi et orbi) intézett beszédét halhatta a tömeg.

Ebben II. János Pál rendkívül időszerű kérdéseket érintett, elsősorban a közel-keleti helyzetet. Ismételten sürgette a Szentföldet vérrel befestő gyilkosságok és túlkapások spiráljának megállítását, emlékeztetve, hogy az erőszak az utóbbi napokban borzalmas méreteket öltött. Úgy tűnik, hadat üzentek a békének - fűzte hozzá a pápa, hangsúlyozva, hogy a háború semmit sem old meg, csak elmélyíti a szenvedést és újabb halált okoz.

A közömbösség ellen

E tragédia láttán egyetlen politikai és vallási vezető sem maradhat közömbös - hangoztatta -, nem elég leleplezni az erőszakot, a szolidaritás konkrét tetteire van szükség, amelyek segítenék, hogy a szembenálló felek kölcsönösen tiszteljék egymást, és megtalálják a tárgyalóasztalhoz visszavezető utat. Krisztus halálának emléke - mondta a katolikus egyházfő - arra kötelezi követőit, hogy felszámolják a gyűlölet és a bosszú okait.

Húsvét napján egyébként néhány olasz napilap ismét külön foglalkozott a pápa egészségi állapotával. Az Il Messaggero például tudni vélte, hogy az ünnepek után II. János Pál kórházba vonul, s ott műtétet hajtanak végre a térdén. Az ANSA olasz hírügynökség azonban ugyanezen a napon hivatalos vatikáni forrásokra hivatkozva cáfolta a hírt. Eszerint az orvosok továbbra is gyógyszeres úton próbálják csökkenteni a térdízület gyulladását.  • Bérelnék
  • Bankszámla