Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

A pápa a közel-keleti erőszak ellen

2002.03.31. 14:17
II. János Pál a húsvéti mise után elhangzott urbi et orbi beszédében elítélte a szentföldi konfliktussal szemben tanúsított politikai közömbösséget, és a szolidaritás konkrét tetteit sürgette.
A pápa az előző éjjeli virrasztás - húsvét vigíliájának szertartása - után vasárnap egy fokkal derűsebbnek látszott, mint a korábbi napokban, valószínűleg átmenetileg enyhültek térdízületi fájdalmai (ezzel szemben egy életerős svájci gárdista rosszul lett a melegben). A szentatya két bíborossal együtt celebrált a húsvéti misén, mintegy ötvenezer hívő előtt. Egyes becslések szerint a turistákkal együtt hetvenezren is voltak a Szent Péter téren és az oda vezető úton.

A szertartás sok nyelven zajlott, így latinul, angolul, arabul, portugálul, olaszul, kínaiul, a pápa hatvankét nyelven köszöntötte az egybegyűlteket.

Módosították a misét

A misét csak egy szempontból módosították a korábbiakhoz képest: a szentatya nem mondott homíliát, hogy ne kelljen túl sokáig terhelnie magát, így a mise végén rögtön a városhoz és a világhoz (urbi et orbi) intézett beszédét halhatta a tömeg.

Ebben II. János Pál rendkívül időszerű kérdéseket érintett, elsősorban a közel-keleti helyzetet. Ismételten sürgette a Szentföldet vérrel befestő gyilkosságok és túlkapások spiráljának megállítását, emlékeztetve, hogy az erőszak az utóbbi napokban borzalmas méreteket öltött. Úgy tűnik, hadat üzentek a békének - fűzte hozzá a pápa, hangsúlyozva, hogy a háború semmit sem old meg, csak elmélyíti a szenvedést és újabb halált okoz.

A közömbösség ellen

E tragédia láttán egyetlen politikai és vallási vezető sem maradhat közömbös - hangoztatta -, nem elég leleplezni az erőszakot, a szolidaritás konkrét tetteire van szükség, amelyek segítenék, hogy a szembenálló felek kölcsönösen tiszteljék egymást, és megtalálják a tárgyalóasztalhoz visszavezető utat. Krisztus halálának emléke - mondta a katolikus egyházfő - arra kötelezi követőit, hogy felszámolják a gyűlölet és a bosszú okait.

Húsvét napján egyébként néhány olasz napilap ismét külön foglalkozott a pápa egészségi állapotával. Az Il Messaggero például tudni vélte, hogy az ünnepek után II. János Pál kórházba vonul, s ott műtétet hajtanak végre a térdén. Az ANSA olasz hírügynökség azonban ugyanezen a napon hivatalos vatikáni forrásokra hivatkozva cáfolta a hírt. Eszerint az orvosok továbbra is gyógyszeres úton próbálják csökkenteni a térdízület gyulladását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?