Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az űrből szavazott a kínai emigráns

2004.11.03. 02:55
Emailen érkezett Leroy Chiao szavazata az űrből. A 44 éves kínai emigráns űrhajós egész hétvégén azon gondolkodott, hogy kire szavazzon, bár azzal tisztában van, hogy szavazata szimbolikus jelentőségű.
Leroy Chiao a világ első embere, aki az űrből adta le szavazatát az amerikai elnökválasztáson. A CNN beszámolója szerint a 44 éves űrhajós nem az első, aki a Földtől távolról is élt alkotmányos jogával. David Wolf 1997-ben az orosz MIR űrállomásról vett részt a texasi kormányzóválasztáson, amelyet a jelenlegi amerikai elnök, George Bush nyert meg.

"A szavazatomnak önmagában nincs jelentősége, inkább szimbolikus jelentőségű, mely azt mutatja, hogy minden szavazat számít" - nyilatkozta a nemzetközi űrállomásról a kínai emigráns Chiao, aki alaposan meggondolta, kire adja szavazatát: "Egész hétvégén gondolkodtam, a végső döntést szombat éjjel hoztam meg, amikor kitöltöttem a szavazócédulát és megnyomtam a küldés gombot."

Az e-mail a houstoni központba érkezett, és onnan továbbították a texasi Galvestonba, Chiao lakóhelye szerinti választókörzet irodájába.