Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Tarolt az elnök a kolumbiai választásokon

2006.03.13. 09:45
A vártnál nyugodtabb körülmények között zajlott a parlamenti választás Kolumbiában. A szavazáson atz elnököt támogató pártok nyertek, erősítve ezzel Uribe májusi újraválasztási esélyeit.

Alvaro uribe elnök pártkoalíciója nyerte a kolumbiai parlamenti választásokat az előzetes eredmények szerint, írja a BBC. Az amerikaiak támopgatását élvező, az országot javarészt pacifikáló államfőt támogató prátok a szavazatok nyolcvan százalékának összeszámlálása alapján többséget szereztek a parlament mindkét házában, így Uribe a májusi elnökválasztásig többségben kormányozhat.

A győzelem hírére Uribe máris felszólította az ország délkeleti részét ellenőrzésük alatt tartó Farc baloldali terrorcsoport gerilláit a harc felfüggesztésére.

A Farc támadásokkal próbálta megzavarni a választásokat, egy körzetben szavazóurnákat égettek el, egy másikban szavazóhelyiségeket támadtak meg. A jelentések szerint egyes, a Farc felügyelte körzetekben megakadályozták a helyieket a szavazásban. Ez látszott a részvételen is, ami ötven százalék alatt maradt. Ennek ellenére a megfigyelők, akik a szavazás teljes ellehetetlenítésétől tartottak, elégedettek.

Az elemzők szerint a Farc az igazi erődemonstrációját a májusi elnökválasztásra tartogatja. A mostani eredmények alapján nem kizárt, hogy Uribe már az első körben elnyerheti második elnöki mandátumát, ezért várhatóan a Farc - és a velük harcoló szélsőjobboldali militánsok - akkorra időzítik igazi terrorkampányukat.

A BBC beszámolója szerint Uribe a hagyományos kolumbiai pártok, a luberálisok és a konzervatívok kárára erősödött. A brit hírügynökség jelentése szerint a konzervatívok feladva eddigi különállásukat Uribe sorsához kötötték politikai túlélésüket és csatlakozhatnak koalíciójához.